Interaktív bemutató műtét – Fantasztikus orvosi beavatkozás Nyíregyházán
Fotó: Szarka Lajos

75 regisztrált orvos előtt tartottak ma bemutatót a Jósa András Oktatókórház két műtőjében. Nőgyógyászati eredetű rák műtéti ellátását követhették a résztvevők videókivetítéssel közvetített interaktív lehetőséggel, a Petefészekrák 2022 sebész kongresszuson. A nyíregyházi Tóth Lajos Barna osztályvezető főorvos, és Angliában praktizáló kollégája, Bálega János két műtős bemutatóját szombaton tudományos konferencia követi.

 

Vastagbél-daganatos áttétes betegeket, appendicitiszből, vagyis vakbélből kiinduló daganatos betegeket, gyomor-, hasnyálmirigy-daganat áttételeit, és petefészekrákot is műtenek a CRS+ HIPEC néven említett technikával, melynek videóvetítéssel közvetített interaktív bemutatójára 75 orvos regisztrált, szerte az országból.

„A mozaikszóval a magas hőmérsékletű hasűri kemoterápiát jelöljük. A citoreduktív műtét az egy ilyen speciális műtéti technika, mely arra hivatott, hogy a hashártyán daganatos áttéteket okozó betegségekkel kapcsolatban ezeket a daganatos hashártyarészleteket eltávolítsuk a beteg hasából. Én operálok Nyíregyházán ilyen típusú műtéteket. Többször voltam külföldön. Milánóban, Amerikában, Németországban, Spanyolországban, és onnan hoztam haza még 2012-ben ezt a speciális műtétet” – nyilatkozta dr. Tóth Lajos Barna, a Jósa András Oktatókórház általános sebészetének osztályvezető főorvosa.

Azóta elindult már másik két központban is ilyen típusú operáció, hiszen ennek helye van a magyar betegellátásban, és szükség is van rá, olyan nagyszámú beteg van. A nyíregyházi gyógyítók remélik, hogy ennek a továbbképző kongresszusnak a nyomán máshol is végeznek majd ilyen beavatkozásokat. A rendezvényre a hazai nőgyógyászati onkológia szinte minden jeles képviselője megérkezett.

„Hagyományosan, amíg ezeket a műtéteket nem végeztük el, a hashártyán lévő áttéteket nem távolították el. Azt mondták, hogy azok a betegek, akiknek hashártyaáttétük van, nem gyógyíthatók. A betegek kemoterápiás kezelésben részesültek, és sajnos néhány hónap alatt elveszítettük őket. Ezzel az új műtéti technikával ezeknek a betegeknek az élethossza, az életminősége változtatható meg” – fogalmazott a főorvos.

Ez a speciális műtéti technika természetesen speciális és költséges eszközöket is kíván. A beavatkozás második részében egy 60–90 perces, magas hőmérsékletű hasüregi kemoterápiás kezelést alkalmaznak, ehhez speciális hipertermiás pumpára van szükség. A műtétet egyéni méltányossági alapon finanszírozza a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. Mindenki, akinek szüksége van a beavatkozásra, kedvező elbírálásban részesül.

„Lényegében egy 10 éves jubileumon vagyunk most, mert 2012-ben történt főorvos úr által az ilyen jellegű beavatkozás intézményünkben. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, sok mindenre volt szükség. Szükség volt főorvos úr tudására, ambíciójára, az akkori menedzsment támogatására, hiszen létre kellett hozni a feltételrendszert, megfelelő gépekre, műszerekre volt szükség. Meg kellett oldani a finanszírozás kérdéseit, és miután ez sikerrel megoldódott, immár 10 éve végzi nagy sikerrel a főorvos úr a műtéteket. Számunkra ez nagy büszkeség, hiszen országos program, és hosszú évekig csak a mi intézményünkben történtek ilyen jellegű beavatkozások. Most már néhány intézményben végeznek hasonló műtéteket. Úgyhogy öröm és büszkeség számunkra, szeretnénk tovább menni ezen az úton. Azért fontos számunkra ez az országos, sőt nemzetközi rendezvény, ahol bemutatjuk a mi sikereinket és a távolról jött kollegák elmondják az ő tapasztalataikat, véleményeiket” – tájékoztatott dr. Szűcs Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak főigazgatója.

A két műtőben zajló petefészekrák eltávolítását – Tóth Lajos Barna és Bálega János beavatkozását – patológiai gyakorlat követte. Szombaton a Jósa András Kórház sebészeti és szülészet-nőgyógyászati osztályának orvosai, illetve az Országos Onkológiai Intézet, a Debreceni Egyetemi Klinika, más fővárosi kórházak, illetve a bemutató műtétet végző, birminghami professzor részvételével tartanak tudományos konferenciát.

Kapcsolódó galéria

Petefészekrák 2022 konferencia a kórházban