Innovációs-díj Rómából

Október közepén rendezték meg Rómában a Maker Faire elnevezésű szakkiállítást. Egy pályázatnak köszönhetően a nyíregyházi Bánki Donát Műszaki Szakközépiskola a résztvevő 55 képzőintézmény között a közép-európai régióból egyedüliként mutatkozhatott be a több, mint 400 kiállítót felvonultató nemzetközi szakmai fórumon. Zsigó Zsolt és diákjai, Nagy Enikő és Sivák Levente természetesen az általuk elgondolt és kifejlesztett okos tűzoltóruhát mutatták be a közönségnek, melyet márciusban a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kőlaposi bázisán a tűz mellett is teszteltek. A prototípus alkalmas a hőmérséklet és a pulzus mérése mellett több, veszélyes gáz jelenlétének kimutatására is.

 

SZERETNÉK, HOGY IGAZI TERMÉK LEGYEN

 

Zsigó Zsolt felkészítőtanár elmondta, a vásárigazgatóság úgy választotta ki a külön standdal rendelkező külföldi projekteket, hogy az már egyben az innovációs díj odaítélését is jelentette. Érdekességként említette, hogy a római magyar nagykövet is meglátogatta a kiállítóterüket, és az arra járó olasz tűzoltóknak ő magyarázta el a magyar fejlesztés lényegét.

A bánkis fejlesztő csapat természetesen azt szeretné elérni, hogy az intelligens tűzoltókabátból később egy igazi termék legyen. Jó hír, hogy egy olasz cég már megkereste őket és együttműködési lehetőséget ajánlottak. Emellett érdeklődik a Magyar Nemzeti Kereskedőház innovációval foglalkozó osztálya is a nyíregyházi fejlesztés iránt, ezekben a hetekben körvonalazódnak a közös munka lehetőségei.

Szoboszlai Tibor