Ingyenes vastagbél szűrés az 50 és 70 év közöttieknek Nyíregyházán

2018 óta mód van Nyíregyházán is az ingyenes vastagbél szűrésre. Az 50 és 70 év közötti nők és férfiak háziorvosuk, vagy a Népegészségügyi Központ szakemberei közreműködésével juthatnak el a fontos vizsgálatra.

A hazai halálozási statisztikákat a keringési megbetegedések vezetik, melyet a daganatos betegségek követnek. Ennek második leggyakoribb idő előtti haláloka a vastag és végbélrák. Pedig ha időben felfedezik, jól gyógyítható. Ezért vezették be az 50 és 70 év közöttiek ingyenes szűrését, mely 2018 óta Nyíregyházán is elérhető.

Dr. Szabó Tünde megyei tisztifőorvos kiemelte:

Jelenleg a háziorvosoknak több mint a fele elvégzett egy olyan tanfolyamot az ápolónőivel együtt, akik ebben a programban aktívan részt vesznek. Ez azt jelenti, hogy a hozzájuk tartozó betegek listája felkerül a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz, hiszen az ő programjukról van szó, és két éves időtartamban megkapják a behívót ezek a kliensek. 

Az értesítővel kell jelentkezni a háziorvosnál, aki átadja a széklet-vér vizsgálatra alkalmas  egységcsomagot. Ingyenesen szállítja a posta a pesti Központba, ahol speciális vizsgálati módszernek vetik alá. Ha az eredmény negatív, nincs tennivaló, és két év múlva megismétlik a szűrést. Ha pozitív, a háziorvos colonoscopiára, vagyis tükrözésre küldi a pácienst, mely pontos diagnózist ad.

Nagyon fontos az időben történő felismerés, hiszen itt magukat egészségesnek valló emberekről van szó, akik nem érzik betegnek magukat. Időben kiszűrve a daganatot, teljes mértékben gyógyítható, tehát ez a túlélés esélyét, ill. az egészség helyreállítását nagy mértékben  megcélozza.

– figyelmeztetett a tisztifőorvos.

Az a beteg, akiknek a háziorvosa nem vesz részt a programban, természetesen annak is rendelkezésére áll az ingyenes szűrővizsgálat. Az Árok utcán található Népegészségügyi Központ szűrési koordinátorai TAJ kártya felmutatása után adnak szűrőcsomagot, és segítenek a további ügyintézésben. Ezeknek a pácienseknek is módjuk lesz eljutni a további diagnosztikai vizsgálatokra, és részt venni a terápián.