Ingyenes internet – 30 napig nem kell fizetni a digitális oktatásban résztvevőknek 
Fotó: Illusztráció

Ingyenes internetet biztosítanak 30 napig azoknak a köznevelésben és a szakképzésben részt vevő diákoknak és pedagógusoknak, akik átálltak a digitális oktatásra. A díjmentesség az ügyfelek decemberben kézhez kapott számláján jelenik meg, minden érintett a saját szolgáltatójánál igényelheti az ingyenes internetet.

Szombaton jelent meg a kormányrendelet és egy videó is a miniszterelnök közösségi oldalán. A bejelentés szerint a helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatás harminc napra ingyenesen vehető igénybe a köznevelésben és a szakképzésben, a nappali rendszerű nevelés-oktatásban és szakmai oktatásban elrendelt tantermen kívüli, digitális munkarendben működő, középfokú iskolával fennálló jogviszonyra tekintettel. Ahogy Orbán Viktor fogalmazott: ez annyit jelent, hogy azok, akik digitális oktatásra kényszerülnek, ingyen használhatják az internetet. A bejelentés utáni órákban megkerestük Bálint Zoltánt, a Giganet Internet Szolgáltató Kft. ügyvezetőjét.

„Teljesen váratlan volt ez a bejelentés, mi is csak néhány órája tudunk erről az eseményről, ezért még nem tudjuk felmérni, hogy ez mit fog tenni. Nagyon szeretnénk, ha lenne erre valamilyen eljárásrend, de még instrukciókat nem kaptunk, a szakmai szövetségek sem tudtak erről az akcióról. Az ügyfeleket megpróbáljuk türelemre inteni, néhány nap türelmet kérünk ahhoz, hogy a megfelelő eljárásrendeket mi is érvényesíteni tudjuk” – mondta még szombat késő délután Bálint Zoltán.

Megnőtt az ügyfelek forgalma

Az ügyvezető arról is beszélt, hogy tavasszal hirtelen nagyon megugrottak az igények a szolgáltatások iránt, ez elsősorban a már meglévő ügyfelek forgalmát érintette. Minden fejlesztési erőforrásukat, szakembereiket és pénzügyi erőforrásukat ebbe az irányba terelték tavasszal, ez a folyamat pedig a mai napig is tart, a 2020-as év már ezekről a fejlesztésekről fog szólni.

„A szolgáltatás műszakilag fel van készítve, tehát túl lehet terhelni egy darabig, azonban ez a túlterhelés folyamatosan növekszik, így mindent meg kell tenni a fejlesztésekért, különben nem tudjuk a szolgáltatást minőségromlás nélkül lekezelni” – tette hozzá az ügyvezető.

Egyéni igénylés

A 30 nap díjmentesség az ügyfelek decemberben kézhez kapott számláján jelenik meg. Az ügyben érintett előfizetők a saját szolgáltatójuknál jelezhetik a kérésüket, erről mindenki tájékozódjon a napokban.