Ingatlanpiac – Idén is nő a kereslet, drágulnak a lakások

A fővárosban továbbra is a kis- és közepes méretű ingatlanok a keresettek, a 80-100 négyzetméter feletti otthonok aránya elenyésző. Budán az adásvételek 75 százaléka 600 ezer forint feletti négyzetméteráron cserélt tulajdonost, Pesten ez az arány 39 százalék. Vidéken az értékesített ingatlanok mérete kiegyenlítettebb képet mutat, mint a fővárosban. Tavalyhoz képest ezeken a területeken is a magasabb négyzetméter- és eladási árak felé tolódott az ingatlanpiac. A 400 ezer forint feletti négyzetméteráron értékesített ingatlanok aránya 10 százalékpontot nőtt egy év alatt, amelynek következtében a 40 millió forint feletti adásvételek aránya 12 százalékpontot nőtt 2018 januárjához képest. Vidéken 20-30 százalékkal nőtt az ingatlanok átlagos négyzetméterára, és hasonló mértékben nőttek az eladási árak is. Kelet-Magyarországon a panellakások négyzetméterára már közelíti a 300 ezer forintot, míg a tégla ingatlanok esetében ez az összeg már 319 ezer forint.

Nyugaton az átlagos panel négyzetméterár 254, míg a tégla otthonok négyzetméterára 279 ezer forint volt idén januárban.

A vevők többsége a jó, illetve a nagyon jó állapotú ingatlanokat részesíti vásárlásnál előnyben, de Pest megyében és Kelet-Magyarországon a lakható állapotú otthonok aránya is magas, 26-29 százalékos volt. Felújítandó ingatlanba kevesen invesztálnak, ennek aránya 7-11 százalék volt januárban. Az értékesítési idő a legtöbb esetben csökkent tavalyhoz képest. Panelek esetében 2-3 hónappal érdemes kalkulálni, míg használt tégla ingatlanok esetében valamivel hosszabb értékesítési időszakkal lehet számolni, amely jellemzően 3-4 hónap. Vidéken is a 30-50 éves korosztály adja a vevők nagy részét, akik Budapesthez hasonlóan jellemzően beosztottak és vállalkozók.

A vezető vásárlási ok a nagyobb ingatlanba költözés volt, míg a befektetési szándék aránya 25 százalék.

Az eladók korösszetétele igen vegyes, talán csak a 30 év alattiak aránya tér el kiemelkedően a többitől. A vezető eladási ok a nagyobb ingatlanba költözés, de magas az örökölt ingatlanok értékesítésének és a kisebb ingatlanba költözések aránya is.


Szoboszlai Tibor