Influenza kontra influenzaszerű megbetegedés – Fontos a megelőzés és a helyes életmód
Fotó: Illusztráció

Néhány esetben izolálták hazánkban az influenza A és B vírusát is, de a megbetegedések mértéke olyan csekély, hogy e pillanatban semmilyen intézkedést nem von maga után. A megyei tisztifőorvos számszerűsítette az influenzaszerű megbetegedéseket is, mely már elérte a járványküszöbszintet.

Az idei télen az influenza és az influenza szerű megbetegedések témája természetesen újra kivirult, bár eddig leginkább a felső légúti tünetek okoztak problémát megyénk lakossága körében. Friss adatokért kerestük fel a megyei tisztifőorvost az új esztendő negyedik hetében.

Néhány A típusú vírust mutattak ki, de nem megyénkben, és kiemelném, hogy a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok, akik mintákat vesznek magas lázban jelentkező betegektől és azt légúti mintákban kimutatják, egyetlen esetben sem mutattak ki a megyében A vírust.

- jelentette ki a megyei tisztifőorvos.

Az influenzaszerű megbetegedések viszont 40 százalékkal emelkedtek az előző héthez képest. Jellemző, hogy a tünetek főképp a 0 és 1, illetve a 3 és 5 évesek körében gyakoribbak.

Azt mondhatjuk, hogy a járványküszöbszint felett vagyunk, de nem jelenti azt, hogy kórházakat, vagy osztályokat kellene bezárni, hiszen ezt megfelelő higiénés körülmélnyek mellett teljesen karbantarthatóan lehet kezelni.

- folytatta Dr. Szabó Tünde.

A 150 százezrelékes járványküszöbszint felett vagyunk 10 egységgel, ami Nyíregyházán valamivel magasabb, de nem von maga után szigorú intézkedéseket. A háziorvos még mindig javasolja a védőoltást, hiszen egy hét – 10 nap az influenza lappangási ideje, tehát indokolt lehet a megelőzés.

A kiemelt csoportok, akiknek szerencsére az ingyenes oltóanyagból tudunk biztosítani: krónikus betegek, elhízottak, vesebetegek, szívbetegek, cukorbetegek, állapotos kismamáknak mindenképpen ajánlom, illetve egészségügyi intézményben dolgozóknak is érdemes lenne az átoltottságát emelni. Sajnos az a tapasztalat, hogy nincs nagy bizalom  az influenza oltás irányába a lakosság körében.

- mondta Dr. Adamecz Imre háziorvos.

A megyei tisztifőorvos nem zárja ki annak lehetőségét, hogy az idei télen nem robban ki az országos járvány. A védőoltáson túl figyelni kell minden ismert szabályra, és a helyes életmódra.