Indiai vadkendert termesztett, az ügyészég vádat emelt ellene
Fotó: Illusztráció

Akár egy - kábító hatású anyagot tartalmazó - kendernövény termesztése is bűncselekményt valósít meg, és vádemelést vonhat maga után. Így járt az a 23 éves fiú is, aki saját kábítószer fogyasztásának biztosítására ültetett egy indiai vadkendert a saját kertjébe.

A fiatalember évek óta fogyaszt alkalmi jelleggel bódító hatású anyagokat. 2021 nyarán elhatározta, hogy saját kertjében ültet egy kendernövényt, azt felneveli, ezzel biztosítja saját kábítószer fogyasztását.

2021 októberében nála a rendőrök kutatást tartottak, és a kertben megtalálták a már letermelt növény szárát, a lakásban pedig közel 2 és fél kilogrammnyi szárított növényrészt, melyből a férfi már fogyasztott is. Ezen kívül a lakásban szintén bódultságot okozó fehér port is lefoglaltak, melyből új pszichoaktív anyagot azonosított a szakértő.

A szárított növényi anyagmaradványok cannabisra jellemző, bódító hatású vegyületeket tartalmaznak, mely a vádlott szervezetéből is kimutatható volt.

A vádlott beismerte a bűncselekményt, és megbánta tettét, ezért az ügyészség tárgyalás nélkül végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt vádiratában.

 

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség