In memoriam – Elhunyt Dr. Kiss Gábor, tanár, politikus, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés korábbi alelnöke

Elhunyt Dr. Kiss Gábor, tanár, politikus, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés korábbi alelnöke.

Az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szövetsége szerkesztőségünkhöz eljutott nekrológjában úgy fogalmaz: Ismét elment egy igaz ember, a rendszerváltás megyei közéletének tevékeny résztvevője, köztiszteletben álló alakítója. Január 25-én elhunyt dr. Kiss Gábor tanár, politikus.

Vásárosnaményban született 1938-ban. Gimnáziumban Debrecenben és Vásárosnaményban járt. A Kossuth Lajos Tudományegyetem magyar–történelem szakán szerzett diplomát. A  kisvárdai Bessenyei György Gimnáziumban kezdett tanítani, 1970-től a Nyíregyházi Főiskola filozófia és etika tanára. 1978-tól az MSZMP Nyíregyházi Oktatási Igazgatóságának tanszékvezetője, majd igazgatója. 1987 óta címzetes főiskolai tanár. 1989–1994 között a nagykállói Városi Könyvtár igazgatója. 1997-ben nyugdíjba vonult.

Az ELTE Filozófia szakán tanult és 1974-ben doktorált. 1981–1984 között Moszkvában  aspiránsként dolgozott. 1988 óta a Magyar Filozófiai Társaság tagja.

1989 óta az MSZP tagja, 1989 és 2002 között a párt országos választmányának tagja, 1991–1999 között megyei elnöke, 1994–1998 között az országos elnökség tagja. 1994–2002 között Vásárosnamény térségének országgyűlési képviselője.

1994 és 1999 között, valamint 2002 és 2006 között a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés tagja, alelnöke.

Maga volt a megkérdőjelezhetetlen tisztességű, talpig becsületes ember, a ragyogó intellektusú, hallatlan műveltségű tanár, politikus, sokunk barátja, példaképe, közéleti harcostársa.

Jól jellemzi gondolkodását az egyik írásából vett idézet: „A szegénységgel nem lehet barátságot kötni. Nem lehet vele békét kötni.”

Igen, ő volt az, aki mindig kiállt a szegények, az elesettek, a gyámolításra szorulók, a kirekesztettek mellett. S Ő volt az, aki megvetette a pöffeszkedőket, a handabandázókat, a politikai szélkakasokat.

„Nem szeretem, ha egy politikus el van ragadtatva magától.”

Élete végéig szilárdan hitt az értelem, a józan ész erejében, abban, hogy az erkölcs és a politika összeegyeztethető.

S most itt állunk elárvulta, tehetetlenül, végtelen szomorúsággal, lesújtva. Vigasztalódjunk az Ő szavaival: „Őrizzük tehát reménységünket, emberségünket! Egyedül az emberség tüzével melegedhetünk, egyedül a fázékony, önzésben didergő emberek.”

Dr. Kiss Gábor búcsúztatása – végakaratának megfelelően – a nyilvánosság teljes kizárásával történik.

 

MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szövetsége