In memoriam Benedek Elek: mesemondó versenyt rendeznek a Kálmánházi Benedek Elek Általános Iskolában

Mesemondó versenyt rendeznek a Kálmánházi Benedek Elek Általános Iskolában, a névadó, a nagy mesemondó tiszteletére. A 25. jubileumi eseményen 14 iskola 66 tanulója vesz részt április 26-án.

25 évvel ezelőtt, 1999-ben vette fel a Nyíregyházához közeli Kálmánházán az általános iskola Benedek Elek nevét. Azóta rendszeresen megrendezik azt a mesemondó versenyt, ahol nem csupán az író élete és kora elevenedik meg, hanem a művei is. A kezdetektől egészen haláláig minden verseny zsűrijében részt vett Benedek Elek dédunokája, Lengyel Judit, aki jó tanácsival, ajándékaival támogatta a szívéhez nőtt kálmánházi rendezvényt.

14 iskola 66 tanulója, három korcsoportban nevezett az mostani versenyre, ahol egy maximum öt perces magyar népmesét kell előadni a bírálóbizottság tagjai előtt. Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő megnyitója után a Szabolcs- Szatmár-Bereg-, és Hajdú-Bihar Vármegyéből érkezett mesemondókat neves, közismert zsűritagok értékelik, köztük  Orémusz Maja, kulturális szakember, magyartanár,  Jenei Judit és Gulácsi Tamás, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művészei, Mihálka György, festőművész, Gabányi Ferenc a Vasutas Művelődési Ház vezetője és Molnár-Körtvélyfáy Zsófia, a Kölcsey Televízió szerkesztője. Az iskola kapcsolatain keresztül felkeresett egy másik Benedek Elek leszármazottat, Pignitzky Pétert, aki örömmel vállalta, hogy részt vesz az eseményen és véleményével segíti az ítészek munkáját. A legügyesebb mesemondók könyvjutalomban részesülnek.

A Kálmánházi Benedek Elek Általános Iskola amikor meghirdette az idei, hagyományos  mesemondó versenyt, kiírt egy pályázatot meseillusztrációk készítésére. Az olvasás szeretetét összekapcsolták az alkotás vágyával és örömével és olyan műveket vártak az általános iskolás tanulóktól, amelyeket Benedek Elek valamelyik meséje ihletett. A legszebb rajzokból kiállítás nyílik az iskolában.