Impromtu Nyíregyháza belvárosában

Felbolydult csütörtökön a nyíregyházi belváros. Rendőrkordon, lezárt parkolók, mozgó kamera és persze Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója, színész-rendező délutáni felbukkanása már egyértelműen jelezte, hogy filmet forgatnak.

A nyíregyházi származású Nagy Zoltán egyike annak az öt fiatalnak, aki nagyjátékfilmes tervéhez kapott gyártási támogatást a Nemzeti Filmalap Inkubátor programjától. Az Impromptu munkacímen futó mozi forgatókönyve egy diákkori élménye nyomán született, témája a zaklatás. Egy korosodó művész és egy fiatal muzsikus lány gyanús - ellentmondásos kapcsolatáról, amelynek nemcsak szemtanúja a 18 éves fiú, hanem védelmezője is a lánynak.

A rendező így szólt céljáról: - Nem a feloldás, nem a feloldozás, nem a mentesítés, nem a mentés, ez egy sokkal érzékenyebb, árnyaltabb történet, minthogy itt most vannak gonosz és csúnya emberek, vannak áldozatok és vannak elszenvedők, merthogy ilyen a világ.

A film forgatókönyve tavaly elnyerte a Zágrábi Filmfesztivállal párhuzamosan rendezett műhelyben a legjobb filmtervnek járó díjat. De ahogy a férfi főszerepet alakító Máté Gábor mondja, még a napokban sem született döntés a mozi végéről.

- Szerintem megmaradok életben, de velem már nem fog semmi sem történni, szerintem. Pont úgy vagyok vele, mint egy ember, hogy nem biztos benne, hogy a tetteiért milyen következmények jönnek igazából. Tehát jár-e valami következménnyel az, hogy valamit elkövetett, vagy valami nem szép dolog, amit csinált. Nagyon sokan élünk bűnben és talán néha el is feledkezünk róla, hogy bűnösek vagyunk - fogalmazott szerepe kapcsán Máté Gábor színész-rendező, a Katona József Színház igazgatója.

A neves művész fiatal csapattal dolgozik. Dávid, a főszereplő Major Erik, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója, a diáklány az elsőfilmes Bognár Lulu. A film operatőre a szintén elsőfilmes Gulyás Nándor. Máté Gábor szerint lenyűgöző, ahogyan anyanyelvi szinten kezeli ez az ifjú csapat a szakmát. Nagy Zoltán a kolozsvári Sapientia Egyetemen szerezte alapdiplomáját, majd a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen lett mester. Gothár Péter mellett tanársegéd, és a doktori iskola hallgatója.

Zoltán első filmje, a Vízenjárás a Nyíregyházi Televízióban készült. Az Átváltozás pedig egyedüli magyarként mutatkozott be a 2017-es pekingi fesztiválon, és két díjat is nyert. Enyhén sós című diplomafilmje a Magyar Filmhét jelöltjei között szerepelt.
E sikerek után most készítik fikciós forgatókönyvből a nagy mozit.

- A forgatás pont olyan, mint amilyennek elképzeltem. Egy forgatás olyan, hogy minden nap gyakorlatilag kikezdi az ember állóképességét, türelmét, idegrendszerét, de ezzel meg kell küzdeni, ezt meg kell szokni. Valahogy a hasznára kell fordítani a munkának – fogalmaz Zoltán.

Az Impromtu féléves vágás után kerül a jövő évi Berlini Filmfesztiválra, majd tavasszal a hazai mozikba. Kiszámíthatatlan a közönség reakciója, ma még nem lehet tudni, hogy kasszasiker lesz vagy művész mozi.

Matyasovszki Edit