Ilyés Gábor utcameséi könyvbe költöztek a Napló helytörténeti hasábjairól

A Nyíregyházi Napló 2018. december 7-i lapszámában már a 261. része jelenik meg a 16. oldalon annak a helytörténeti sorozatnak, melynek a civilben történelemtanár Ilyés Gábor a szerzője. A cikkek most új életre keltek, és a jó visszajelzéseknek, bátorításoknak köszönhetően egy olyan hiánypótló munka született, melynek segítségével a Kossuth tértől a külterületekig megismerhető Nyíregyháza egy színes, érdekes kiadványban.

Várostörténeti barangolás

Egy várostörténeti kézikönyvet kap a kedves olvasó a kezébe, mely azzal a szándékkal készült, hogy ténylegesen a város utcáit, tereit végigbarangolva végigjárják, fölfedezzék az utcákhoz kötődő nevezetes emlékjeleket, épületeket, szobrokat. De akár otthon, a szobában ülve, képzeletben is bejárhatják Nyíregyházát.

– fogalmazott Ilyés Gábor, helytörténész.

További képekért kattintson a fotóra!

Méltó folytatás

Ilyés Gábornak nem ez az első kötete Nyíregyházáról: megírta már a római katolikus templom, a helyi cserkészet és a Hősök Temetője történetét, de fontos munkája a nyíregyházi elhurcoltakról és a megyei ’56-os emlékjelekről szóló kiadvány is. A mostani pedig akár segítő kézikönyvként is használható, az alpolgármester megfogalmazásában Margócsy József tanár úr korábbi, klasszikus sorozatának méltó folytatásaként.

Azért is fontos, mert legalább most már lesz hová nyúlnia, hogy ha valaki olyat keres, ami Nyíregyházával, akár épülettel, emberrel kapcsolatos – végre van egy olyan kötet, ahol ezt az ember, levéve a polcról, megtalálhatja.

– nyilatkozta dr. Ulrich Attila.

Erősíti a „Nyíregyháza-érzést”

A könyv megjelenését több mecénás mellett az önkormányzat is támogatta. Az „Amiről az utcák mesélnek” ugyanis nem csupán ismereteket és színes olvasnivalót kínál, hanem a lokálpatirotizmust is erősítheti, amint azt az egyik szakmai lektor, a levéltár igazgatója méltatásában megfogalmazta.

További képekért kattintson a fotóra!

Ez nem egy egyszerű könyv, hanem olyan, ami ideköti az embert Nyíregyházához. Most, amikor olyan gyökértelenné válik az ember, még a szomszédját sem ismeri, még szólni sincs kihez nagyon sok esetben, kell, hogy valahová tartozzunk. Hát tartozzunk Nyíregyházához! Nagyon sokat tesz érte Nyíregyháza, hogy ezt az identitásérzést életben tartsa és ezeket a szálakat kicsit megerősítse, hogy nyíregyházi legyen az is, aki Londonban, Budapesten, vagy bármelyik szegletén él ennek a világnak.

– mondta a könyvtár teltházas könyvbemutató rendezvényén Kujbusné dr. Mecsei Éva.

Folyamatos folytatásban…

A könyvnek a szerző szerint akár folytatása is következhet. Heti rendszerességgel mindenképpen, hiszen a Nyíregyházi Napló jövő héten már a 262. résszel kerül a városlakók postaládájába.

 

Tarczy Gyula