Ikrei születtek Kátyának, az Ukrajnából mentett selyemmajomnak a Nyíregyházi Állatparkban
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Fehérpamacsos selyemmajom ikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban. Az ukrajnai háború rengeteg embert késztetett menekülésre, sokan a háziállataikat sem hagyták hátra, így került tavaly márciusban Kátya, a selyemmajom is az országba, aki egy ukrán családdal együtt lépte át a határt. Az emlőst a Nyíregyházi Állatpark fogadta örökbe, a kismajom pedig hamar megszokta az új otthonát, párra talált, szeptemberben pedig megszülettek a kert új lakói.

Gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztottak ebédre szerdán a nemrégiben született selyemmajomkölykök a Nyíregyházi Állatparkban. Ők Kátyának, annak a fehérpamacsos majomnak a kicsinyei, akit az Ukrajnában dúló háború miatt gazdái az Állatpark gondjaira bíztak.

– Amikor kitört az ukrán háború gyakorlatilag néhány napon belül nagy menekültáradat indult el Magyarország irányába. Ez a Kijev mellett élő család is itt kötött ki nálunk. Egy éjszakát itt töltöttek, majd mentek tovább Németországba, de hoztak magukkal állatokat. Jött a nagyapa, a nagymama, az anyuka, a gyermek, az apukának ott kellett maradni, kutyák, akikkel tovább mentek és ez a kis fehér pamacsos selyemmajmocska, akivel már eleve úgy indultak el, hogy szerettek volna a Nyíregyházi Állatparkban egy végleges letelepedést kérni. Mi nagyon szívesen segítettünk. Sokféle karmosmajmot tartunk, de közönséges selyemmajmocska nem volt nekünk – mondta el Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Az akkor mindösszesen 14 centiméteres, 200 grammos állatot folyamatos megfigyelés alatt tartották a park szakemberei és mivel kiváló egészségi állapotban volt, 2022 tavaszán megkezdték a párkeresést a számára. Végül Hollandiában találtak egy hozzá hasonló korú 5 éves hím egyedet. A két állat összeszoktatása több lépésben zajlott, a majmocskák összeismertetése sikeres volt, hiszen 2022 júliusa óta elválaszthatatlanok egymástól és idén ősszel családot alapítottak.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

– Kátya és a párja sztorija egy igazi tündérmese, hiszen hatalmas dolog az, hogy egy kézzel nevelt állat párt találjon, sőt családot alapítson. Az öt hónapnyi vemhesség után világra jött ikreket a szülőpár igazi csapatmunkaként hordozza a hátán. Nem véletlenül van erre szükség, hiszen alapvetően bár aprócskának tűnik egy-egy állat, hiszen 50-50 grammos mindösszesen egy utód, a szülők sem nagyobbak 200 grammnál. Így ha egy ikerpár a hátán van, az állat testsúlyának a felét vinnie kell, úgyhogy a papa és a mama felváltva szokta hordozni az apróságokat. Szeptember 30-án születtek, úgyhogy már másfél hónaposak lesznek a kis állatok. Mostmár jól látható, hogy egyre jobban kezdenek ismerkedni a külvilággal, egyre nagyobb távokat tesznek meg a szüleiktől távol és elkezdték a szilárd takarmány fogyasztását is. Minden földi jóval ellátjuk őket – emelte ki Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője.

A Brazíliában őshonos állatok már megtekinthetőek a Nyíregyházi Állatpark Viktória házában, ahol több más karmosmajom faj szomszédságában élnek.