II. Nyírségi Disznótoros – Két tonnányi étel, tánc és zene a Sóstói Múzeumfaluban

A Fesztiválon reggel fél 7-től nyitják a kaput és 7 órakor kezdődik a szúrás, majd fél 9-kor mutatják be a versenyző csapatokat a színpadon. Jó hír, hogy az önkormányzat jóvoltából és támogatásával ingyenes buszjáratok is járnak majd a vasútállomás és Sóstógyógyfürdő között, átlagban 20 percenkénti indulással. A különjáratos autóbuszok külső kijelzőjén Disznótoros fesztivál lesz feltüntetve.

További képekért kattintson a fotóra!

Dr. Ulrich Attila alpolgármester elmondta, a múzeumfaluban könnyű lesz a tájékozódás, három ponton térképet helyeznek el, melyen megtalálják, hol lehet enni, hol a játszótér, a színpad. Három helyszínen lesznek melegedő pontok, és egy 800 négyzetméteres sátrat is felállítanak.

2 tonnányi étel készül

Támba Miklós a Napkorona Hagyományőrző Egyesület elnöke arról tájékoztatott, hogy az eddig regisztrált 17 csapat a mangalica hagyományos feldolgozására vállalkozott, bízva abban, hogy az ő technikájuk a legjobb. A nagyságrendet jól tükrözik a számok, összesen 24 mangalica sertést dolgoznak majd fel és ezekből körülbelül 2 tonnányi étel készül el. Csapatonként 200-200 adag ételt kínálnak majd kóstolásra.

További képekért kattintson a fotóra!

Az étkek többsége 11 óra körül lesz kész, ám korábban is lehet majd enni például hagymás vért vagy májat. A kora reggeli szúrás után a csapatok a saját udvarukon dolgozzák fel a mangalicát.

Színpadi programok

A verseny során azonban nem csak a végeredményt, de a csapatmunkát, a böllérek szakértelmét, a hús előkészítését is értékeli a neves gasztronómiai szakemberekből álló zsűri. Délutánra az is kiderül kié a legjobb fogópálinka és forralt bor. A színpadon 10 órakor kezdődnek a programok, fellép több térségbeli táncegyüttes és a Szikes Zenekar is, majd a ZeneExpressz előadói, többek között Márió és Komonyi Zsuzsi szórakoztatja majd az érdeklődőket. A belépőjegy és a kóstolójegy is 500 forintba kerül majd. A legkisebbekre is gondoltak a szervezők, a 130 cm alattiak ingyen látogathatják a rendezvényt.

 

Szoboszlai Tibor