II. Nőnapi futás – Nincs szépség egészség nélkül

Második alkalommal szervezett Nőnapi futást az Élet Forrása Egyesület az Erdei Tornapályán. A résztvevők több táv közül is választhattak, a futás előtt vagy után pedig több program is várta őket a helyszínen. A rendezvény mottója a „Nincs szépség egészség nélkül”, így a rendezvény minden programeleme az egészségmegőrzést szolgálta.

Szombat reggel 9 órától várták a regisztrációs pultoknál a Nőnapi futásra érkezőket. Az érdeklődők szép számmal követték egymást, három lehetőség közül is választhattak, 4 kilométeres sétára, valamint 4 és 8 kilométeres futásra lehetett regisztrálni. Ameddig a szülők sportoltak, a gyerekeket Pancsi bohóc szórakoztatta.

Nyíregyháza, a sportos város

A mozgás, a tömegsport, a sportrendezvények – ezek mind-mind fontosak a város életében, mondta Szenti Tibor önkormányzati képviselő a II. Nőnapi futáson.

Különösen fontos így év elején, tél után, mikor már a természet is ébredezik, hogy kijöjjünk a szabadba, felmérjük, hogy a téli hónapok után hogy állunk egészségügyileg. Ezért is fontos ez a Nőnapi futás, amelyet az Élet Forrása Egyesület szervez és a város pályázat útján támogat. Itt most együtt tudunk tenni a fitt városért, mert azt bátran kimondhatom, hogy Nyíregyháza egy igazán fitt város” – tette hozzá Szenti Tibor.

Programkavalkád a tornapályán

A futás előtt és után több programmal is készült a szervező Élet Forrása Egyesület, volt többek között vérnyomás- és vércukorszint-mérés és testösszetétel-vizsgálat, minden programelem az egészségmegőrzést szolgálta. A közös bemelegítés után a rajthoz álltak a résztvevők. Az első befutó Szilágyi Zsolt volt, a rendszeres futót virággal köszöntötték a célnál – csakúgy, mint mindenki mást, aki teljesítette a 4 és 8 kilométeres távot.

Én az Atlétikai Centrumban szoktam edzeni Rácz Mihály edzővel. Nagyon jónak tartom ezeket a közösségi programokat, örülök, hogy részt vehettem és ezzel tudtam adományozni a nők számára is. Ennek a futásnak sokkal inkább ez volt a célja, mintsem a verseny, véleményem szerint több ilyen programra lenne szükség” – mesélte az első befutó. Ezt követően az első hölgy befutóra sem kellett sokat várni az Erdei Tornapályán.

Én már öt éve rendszeresen futok és sportolok, mert még egyetemista vagyok és a sok tanulás és vizsga mellett ez annyira felszabadító, nagyon sok energiát ad. Ezt jelenti nekem leginkább a sport, a feltöltődést” – mondta Lipták Lea, a leggyorsabb női futó.

A részt vevő társaságok közül a legnagyobb csapatot a honvédség adta, akik már visszatérő vendégek minden nyíregyházi sporteseményen.

Versenyszerűen sportolok, a Naked Warrior Team csapatában szoktam edzésekre járni és a honvédség keretein belül is sokszor kapunk lehetőséget, hogy ilyen versenyeken vegyünk részt” – mondta Zachár Anett, a csapat egyik tagja.

Nincs szépség egészség nélkül

A futókat meleg teával, almával, illetve zsíros kenyérrel várták a tornapályán. Az Élet Forrása Egyesület tagjai az egészségügyben dolgozó szakemberek, akik nap mint nap rengeteg emberrel találkoznak. Tapasztalatuk szerint nagyon kevesen tesznek az egészségükért, az ilyen programokkal a cselekvésre szeretnék felhívni a figyelmet.

Kell, hogy segítsük az embereket tanácsadással, gondolkodással, motivációval, hogy hogyan és mit is kell tenni igazából. Mi, amikor szervezünk egy ilyen futást, akkor minden egyéb tevékenységet is rászervezünk, például szűréseket. Itt már tudunk neki mutatni egy értéket, hogy mennyi a vérnyomásom, mennyi a vércukrom, ha ezeket már tudja, megkapja a rossz vagy jó értékeket, akkor mi rögtön tudunk segíteni, hogy milyen orvoshoz kell tovább mennie, házi vagy szakorvoshoz. A vizsgálatokon az esetek 60–70 százalékában szűrünk ki a normálisnál magasabb értékeket” – nyilatkozta Kiss Hedvig, a szervező Élet Forrása Egyesület elnöke.

Rendezvények a közeljövőben

Az Élet Forrása Egyesület már két nagy rendezvényt tudhat maga mögött 2024-ben, de már a soron következő eseményekre is készülnek: május 11-én az ápolók és gondozók nemzetközi napján újabb futást szerveznek, majd szeptember 24-én „Fussunk a demencia ellen” mottóval hívják közös mozgásra az érdeklődőket.