Így készül a békebeli kovászos fehérkenyér

Júl 22, 2016

Hozzávalók 1 kg-os kenyérhez:
50 dkg kenyérliszt – BL 80
20 dkg aktív kovász (víz és liszt elegye, amit több napig állni hagyunk)
3,2 dl hideg víz
1,2 dkg só

Feloldjuk a kovászt a vízben, a lisztet kelesztőtálba szitáljuk, és elkeverjük a sóval. Összeállítjuk a tésztát, majd 10 perc múlva megdagasztjuk lisztes felületen. (További dagasztások szükségesek 10, 20 és 30 perc múlva is). Az utolsó dagasztás után fél órát pihentetjük a tésztát, majd meghajtogatjuk háromszor, óránként. Az utolsó hajtás után is egy órát pihentetjük a tésztát. Megformázzuk, teljes kiőrlésű liszttel megszórt ruhába csomagoljuk, és egy jénaiban pihentetjük az utolsó kelesztés alatt, másfél óráig.

A mázas cserépedényt betesszük a sütőbe a fedelével együtt, és felmelegítjük 280 oC fokra. Amikor felmelegedett, kevés búzadarát szórunk bele, majd beletesszük a megkelt kenyeret. Megvágjuk, és alaposan befújjuk hideg vízzel. Ugyanígy a cserép fedelét is. Lefedve sütjük a kenyeret, majd ha elkészült, rácson hagyva hagyjuk kihűlni.

Előző hír
Swing, szerelem, Szulák - koncert a VMKK-ban
Következő hír
Beszélgetés egy 56-os hazafival

Kapcsolódó híreink