Ifjúságkonferencia a Váci Mihály Kulturális Központban – Hogyan lehetsz felnőtt?
Csütörtökön a Váci Mihály Kulturális Központ adott otthont az Ifjúságkonferenciának, mely délelőtt beregszászi és szatmárnémeti szakemberek közreműködésével plenáris üléssel kezdődött

Délután workshop és World Café keretében fejtették ki a fiatalokat érintő és érdeklő témákat a Ifjúsági Hét alkalmával.

Tudományos módon, de gyakorlati kérdéseket feszegettek a délelőtt folyamán az Ifjúságkonferencia résztvevői. Munkaerőpiac, lakáshoz jutás, családalapítás, generációs ellentétek, drogproblémák, közösségi kommunikáció. A nyitóelőadás arról szólt, mikor, mitől és hogyan lesz valaki felnőtt. Szociológus szemmel a társadalmi érettség anyagi függetlenséget, felelősségvállalást, döntésképességet, önálló életvitelt, párkapcsolatot feltételez.

Nyíregyháza féltő gonddal vigyázza a jövő generációt.

- fogalmazott a megnyitón a város alpolgármestere, dr. Ulrich Attila. 

Már négy éve van Ifjúsági Kerekasztalunk és van ifjúsági koncepciónk. A mostani közgyűlésen fogadják el az első lakáshoz jutás támogatását. Mindennek az a mondanivalója, hogy Nyíregyháza szeretné megtartani, vagy visszavárja azokat a fiatalokat, akik itt nőttek fel, vagy nem itt nőttek fel, de itt képzelik el a jövőjüket. A városvezetés tudja, hogy a kimenő generációk után fontosak azok a fiatalok, akik majd átveszik a helyet és Nyíregyházát tovább fejlesztik.

A nemzetközi kitekintés okán hívtak a szervezők határon túli testvérvárosainkból, Beregszászból és Szatmárnémetiből előadókat. Nagy érdeklődést váltott ki a  mesterséges intelligencia, a robotizáció  kérdése, mely a nem is oly távoli jövőben fog munkafázisokat megszüntetni vagy átalakítani. 

Dr. Frigy Szabolcs a Babes-Bolyai Tudományegyetem adjunktusa elmondta:

Erre fel kell készíteni a fiatalokat, mert teljersen más kompetenciákra lesz szükség. Sokkal fontosabb lesz az érzelmi intelligencia, mint a lexikális tudás. Fontos lesz, hogy kreatív – e a fiatal és nagyon fontos, hogy olyan munkákat kell megnézzünk, ami nem algoritmizálható.

Impulzuskeltés volt az előadó szándéka, ki egy oxfordi kutatócsoport munkájának eredményeit osztotta meg most is a hallgatósággal. A diákparlamenter is a kiemelt témák között említette a robotizációt, de a függőség, a szenvedélyek korlátozása, kezelése is érinti az ifjúságot.

Számomra az lenne jó, ha mondjuk nem tiltanák az egészet. Minél jobban tiltják, annál jobban belemegyek a dologba. Itt egy picit fordított pszichológiát alkalmaznak, nem azt mondják, hogy ne csináld, hanem, hogy megvan mindenkinek a saját döntése, és saját akarata.

- így vallott Gavala Bálint, a Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium diákja, a Diákparlament küldötte. 

Érzékenyítő programmal, láthatatlan uzsonnával, természettudományos bemutatókkal, a közösségi szolgálat lehetőségeivel folytatódott az ifjúságkonferencia, melynek nagy részét az érintettek javaslatára szervezték az alkalomra.

Az embereknek lépést kell tartani a kor kihívásaival, jelen kell lenni a közösségi médiában, és a mai fiataloknak példát kell mutatni a társadalmi felelősségvállalás terén. 

Az Ifjúsági Hét pénteken a Helló Nyíregyháza! eseményeibe kapcsolódik, hiszen az amatőr diák zenekarok is színpadot kapnak, sőt a fiatalok javaslatára érkezik műsorral a tehetségkutatón nyertes USNK is.