„Idvezlégy kegyelmes Szent László király!”

 . Az Emlékév alkalmából érkezik városunkba nemzeti ereklyénk, Szent László hermája.
Ha az 1046-ban született lovagkirály nyíregyházi emlékeit keressük, akkor utunk elsőként a ferences rendháznak épült, 1938-ban felszentelt, ma Főegyházmegyei Papi Szociális Otthonként működő Vasgyár utcai épület kápolnájába kell, hogy vezessen, ahol az Árpád-házi szentek freskóinak sorában ott találjuk Szent László királyét is. A kápolna két oldalfalát díszítő festmények alkotója Z. Szalay Pál festőművész-rajztanár.
Szent László ábrázolásra bukkanhatunk még a római katolikus társszékesegyházban, a Samassa József egri érsek által építtetett, 1904-ben felszentelt templomban is. A főoltár fülkéiben magyarországi szenteknek a szobrait, köztük Szent Lászlóét helyezték el. Kopits János alkotásán (képünkön) a szent „daliás alakja páncélban van ábrázolva, jobbjában szekercéjét, baljában a birodalmi almát tartva.

Erőteljes, délceg alakja, erélyes állása, határozott tekintete, mint a lovagok díszét, a hit bajnokát, a gyöngéket védelmező hatalmas, szent királyt mutatja be”. Szent Lászlót választották az 1993-ban alapított Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye védőszentjéül is.
Mint ahogy a Királyi Katolikus Főgimnázium 1924-ben alapított cserkészcsapatának is a lovagkirály lett a névadója és az ő alakját hímezték az 1926. június 6-án megszentelt zászlójukra is. Az ünnepségen Énekes János így buzdította a jelenlévőket: „a magyar ifjúságnak szüksége van Szent László vezéri lobogójára, Magyarországnak szüksége van Szent László közbenjárására, a magyar seregeknek szüksége van Szent László csodálatos segítségére”.

(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)