Idősügyi Tanács – Pályázat, szociális ellátás, fürdőkedvezmény
Fotó: Trifonov Éva

Nyugdíjas-kedvezmények a fürdőben, civil szervezetek pályázati lehetőségei, illetve a szociális juttatások volt a keddi Idősügyi Tanács ülésének témája. A szépkorúak képviselői egyeztetésre készültek a nyugdíjas szervezetek és a tanács közötti kapcsolat aktiválására.

 

Aktuális témákról tanácskoztak az Idősügyi Tanács tagjai. Ezek között egyeztettek a civil szervezetek pályázati lehetőségeiről. Egy a fontos a döntés előtt, hogy a helyi közösségeket erősítse, és a nyíregyházi programokat színesítse – fogalmazott az alpolgármester. A nyugdíjasok képviselői a szépkorú társaik nevében javaslatokat fogalmaznak meg a városvezetés felé. Arról például, hogyan szeretnék átformálni az Idősek Akadémiáját, vagy merre haladjon az Idősek világnapi séta útvonala.

„Nyilvánvalóan sok idős-, nyugdíjas szervezet pályázik azokra az alapokra, amelyet a város most írt ki, és a beadási határidő ugyan már letelt, de a hiánypótlási időszak most van. Azt lehet megfigyelni a COVID óta, hogy csökken azoknak a civil szervezeteknek a száma, amelyek benyújtanak olyan programot, ami Nyíregyházán a nyíregyháziaknak jó. Nyilván a mostani összesítést még nem tudjuk, de remélem, hogy minél többen pályáztak. Ennek is van egy előnye, mivel ki szoktunk minden pénzt osztani, így több pénz jut a civil szervezetekre” – fogalmazott az alpolgármester, dr. Ulrich Attila.

Nagyon vegyes az igény. A karácsony előtti unokatalálkozótól a kiránduláson, nyugdíjas-vetélkedőn át a jubileumi rendezvényekig számos esemény lehet méltó a támogatásra.

„A mai Idősügyi Tanács ülésen beszámolok arról, hogy a közgyűlés fogja tárgyalni csütörtökön több helyi rendelet módosítását. Ezek közül én kettőt fogok kiemelni. Az egyik a szociális ellátásokról, a pénzbeli támogatásokról szóló rendelet, a másik a térítési díjakra vonatkozik. A szociális támogatásokról szóló rendeletnél emelem ki, hogy itt alapvetően a jogosultsági jövedelemhatárok emeléséről van szó, illetve két új ellátási formát is be kíván vezetni az önkormányzat” – nyilatkozta Tóthné Csatlós Ildikó, a Szociális és Köznevelési Osztály vezetője.

A közgyűlés után tájékoztatják az érintetteket a döntésről. Alapvetően a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ ellátásairól van szó, az étkeztetés, házi segítségnyújtás, a nappali ellátás vagy a bentlakásos elhelyezés költségeiről.

„Igazándiból a nyugdíjasok, a seniorok körében a legkedveltebb, ami állandó akció az élményfürdő életében, az a nyugdíjas hétfő elnevezésű programunk, amikor a nyugdíjasok extra kedvezménnyel tudnak belépni, ennek ára 2300 forint, ami egész napos benntartózkodásra jogosít. Ez egy nyíregyházi felnőtt belépőhöz képest 50% kedvezményt tartalmaz, egy nem nyíregyházi felnőtt belépőhöz képest közel 70% kedvezményt tartalmaz. Igaz ez a szaunára is a senior hétfőkön” – tájékoztatott Podlovics Lajos, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója.

Hétről hétre megtelik a hétfői kedvezményes napon a fürdő. Legutóbb például 251 szépkorú vendég töltötte ott a napját. A vezérigazgató cáfolta a rémhíreket, miszerint eladják a Júlia fürdőt. Csupán energiatakarékossági okok miatt volt zárva az elmúlt hónapokban.

Kapcsolódó galéria

Idősügyi Tanács 2023-03-28