Idősügyi Tanács – A Digitális Tudásközpontban üléseztek a tagok

Az idei év második ülését tartotta az Idősügyi Tanács kedd délelőtt, a helyszín ezúttal a Digitális Tudásközpont volt. Az intézmény lehetőséget kínált arra, hogy kisebb csoportokban, háromalkalmas foglalkozásokon vegyenek részt a nyugdíjasok, ahol a digitális eszközök használatával, az internettel és az Ügyfélkapu rendszerével ismerkedhetnek meg.

A Digitális Tudásközpontban tartotta az idei év második ülését az Idősügyi Tanács kedd délelőtt. Korábbi tanácskozásuk alkalmával a Digitális Tudásközpont vezetője, Béres Edina egy kezdeményezéssel kereste fel a tagokat, hiszen tapasztalatuk szerint a nyugdíjas korosztály tagjai egyre gyakrabban keresték fel intézményüket, így felmerült az igény a szépkorúak digitális kompetenciafejlesztésére.

– Elindítottuk már próbaverzióban azokat a foglalkozásokat, amiket ennek a korosztálynak fejlesztettünk ki. Gyakorlatilag háromféle témát járunk körül egy-egy ilyen klubfoglalkozás során. Az első, hogy hogyan használjuk a számítógépet, a második, hogy hogyan használjuk az internetet, a harmadik terület pedig, hogy hogyan használjuk az Ügyfélkaput. Úgy tűnik, hogy nagy érdeklődésre tart számot a kezdeményezés. A mai naptól kezdve várjuk az érdeklődőket

– tájékoztatott Béres Edina, a Digitális Tudásközpont vezetője. Béres Edina elmondta, kiscsoportos foglalkozásokat tartanak majd, hiszen az alkalmak a résztvevők aktív tevékenységére építenek, használhatják majd a Digitális Tudásközpont eszközeit, így nemcsak elméletben, hanem a gyakorlatban is elsajátíthatják az új ismereteket. A keddi tanácskozáson lehetőség nyílt a helyszín bejárására is, és többek között olyan eszközök működésébe nyerhettek bepillantást, mint a 3D nyomtató.

– A világ egyre jobban a digitális irányba nyom bennünket, szépkorúakat és nagyon-nagyon örülünk neki, hogy itt van fogadókészség, egymásra találtunk a Digitális Tudásközponttal. Én már tettem egy vizitet és nagyon megtetszett minden körülmény és lehetőség. Még nem is volt publikálva, de elterjedt a városban a hír és már megrohamoztak bennünket a szépkorúak, hogy szeretnének jönni

mondta el Telepóczkyné Farkas Márta, az Idősügyi Tanács titkára. Már a próbaidőszak is nagy siker volt a szépkorúak körében, a tervek szerint pedig folyamatosan lehet majd jelentkezni az alkalmakra. Az Idősügyi Tanács ülésén részt vett dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere is, aki szintén nagyszerű lehetőségnek tartja a Digitális Tudásközpont által kidolgozott foglalkozásokat.

– A tavalyi év kreatív volt az Idősügyi Tanács munkájának szempontjából. Nagyon sok új ötlettel álltak elő és nagyon sok új ötlet meg is valósult az elmúlt évben. Most egy olyan helyen vagyunk, ami a kreativitás önmaga. A Digitális Tudásközpontban olyan játékok, olyan eszközök vannak, amelyek a mai modern világot szimbolizálják. Az Idősügyi Tanács kérésére vagyunk itt, akik nyilvánvalóan egy más korban nőttek fel, és azt hiszem, hogy ez a lehetőség a legtöbb esetben újdonsággal szolgál majd nekik

– hangsúlyozta dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere. Dr. Ulrich Attila arról is tájékoztatást adott az ülésen, hogy mivel a közgyűlés elfogadta azt a javaslatot, hogy támogassa az Élettörténetek című kiadványt, így áprilisban megjelenhet minden megírt munka. Az alkalmon az idősgondozás is kiemelt téma volt, a Nyírségi Egészségközpont részéről Bákányné Mikó Zita nyújtott tájékoztatást.

– Egy olyan új szolgáltatást vezettünk be Nyíregyháza területén, ami az idősgondozás, az idős betegek szakápolási, illetve szakellátásával foglalkozik. Ez tulajdonképpen geriátriai rendelés és ehhez megfelelő szakorvosunk van, aki maximális tudással fogja ellátni a betegeket, az időseket. Ezt egy komplex szolgáltatásként szeretnénk a jövőben nyújtani, mivel tudjuk, hogy itt, a megyében ez hiányterületként van jelen, ami azt jelenti, hogy a prevenciót, a terápiás ellátást, a diagnosztizálást és a rehabilitációs részét is felöleli ez a szolgáltatásunk

emelte ki Bákányné Mikó Zita, a Nyírségi Egészségközpont Zrt. ügyvezetője. Az idősgondozás és a digitális foglalkozások mellett a napirendi témák között szerepelt az Idősügyi Tanács fogadóóráinak lehetősége, melyek helyszíne továbbra is a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár marad, valamint a Szépkorúak Akadémiájának tavaszi programjairól is egyeztettek a résztvevők.