Idősügyi Tanács – Színház, állatpark, utazás és alkotói pályázat a témák között

Színházzal, állatparkkal, világnappal, alkotó pályázattal és utazással foglalkoztak egyebek mellett csütörtökön a nyíregyházi Idősügyi Tanács ülésén. A város vezetése, az intézmények és hivatalok a lehetőségek szerint igyekeznek megoldani a szépkorúak problémáit, reagálni javaslataikra.


Egy szeptemberi kolozsvári utazás részleteit pontosítani, népszerűsíteni a Móricz Zsigmond Könyvtár Népmese Napjának felolvasó lehetőségét, előkészíteni egy látogatást a LEGO gyárban, illetve az Alkotó Idősek jövő évi Kultúra Napjára tervezett kiállítás hátterét tisztázni gyűlt össze Nyíregyháza város Idősügyi Tanácsa Sóstón, a Pangea Hotelben.

A napirend szerint két intézmény, a Nyíregyházi Állatpark és a Móricz Zsigmond Színház vezetőjét kérték a város 24 ezer nyugdíjasa nevében egy-egy feladat megoldására.

Egyrészt a Nyíregyházi Állatpark igazgatójával megbeszéljük azt az októberi nyugdíjas örömsétát, ami a múlt évben is megtörtént, amikor a nyugdíjasok ingyenesen látogathatják meg egy napon az állatparkot. A másik pedig a Móricz Zsigmond Színház igazgatója felé a fogadóóráinkon elhangzott olyan kérdés merült fel, hogyan lehetne megoldani azt, hogy egy-egy darabot a színház délelőtt tűzne műsorára.

– szólt két napirendi pontról Fintor Károlyné, az Idősügyi Tanács titkára.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A kérdésekre mindkét intézmény vezetőjétől megnyugtató választ kaptak a tanács tagjai. A napokban tisztázódnak az időpontok.

Ahogy Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere jelezte:

Előkészítés alatt van az a kötet is, amely a „Meséld el nekem... pályázatot takarja. Itt már az anyag összeállt. Azért várunk vele, mert egy olyan időpontot szeretnénk a bemutatására szánni, amikor az emberek jobban figyelnek egymásra. Ez az adventi időszak valamelyik napja lesz majd. Ez a kötet megéri azt, hogy minél többen elolvassák és minél többen forduljanak felé, halljanak róla. Idősek világnapja lesz október 1-jén, a VMKK-ban, a szokott helyen. Az önkormányzat polgármester úrral az élen mindig köszönti a megjelent időseket.

Az októberi ünnep előtt szeptember 23-án, a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ által szervezett Idősek Akadémiája nyitóelőadásán az Alzheimer-kórról, a demencia betegségről beszél Kőműves Zsuzsanna szakpszichológus a római katolikus plébánia dísztermében 14 órától. Majd október 3-án, a Szépkorúak Akadémiája újabb szezonnyitójára is sor kerül a Váci Mihály Kulturális Központban.


Matyasovszki Edit