Idényszerződés a vízre – Egyre többen használják szabálytalanul, illegálisan a közkutakat
Fotó: Illusztráció

A mezőgazdasági szezon idényjellegű szabálytalanságokra is csábítja a vízhasználókat. A társaság több százezres büntetésére számíthatnak, akik illegálisan használják a tűzcsapokat.

A Nyírségvíz szakemberei a Katasztrófavédelemmel együttműködve évente körbejárják az adott hálózati területet, hiszen elengedhetetlen az éves karbantartás és felülvizsgálat, hogy mindig működőképes legyen minden tűzcsap. Ilyenkor szembesülnek azzal, hogy ismeretlenek tömlőket szerelnek a csapokra, a fogyasztásért pedig nem fizetnek.

„Jellemzően külterületi tűzcsapokról, tehát az üzemeltetett hálózatunkon távvezetékeken, bokortanyáknál légtelenítő tűzcsapokat használunk, és azokon az ingatlanokon, amelyek veszélyesek a tűz szempontjából, ott kihelyezett tűzcsapjaink vannak. Jellemzően ezekről a tűzcsapokról veszik szabálytalanul a vizet mezőgazdasági területek, gyümölcsöskertek öntözésére. Olyan területekre, ahol ők nehezen tudják megoldani a víz utánpótlását, permetezőtartályok feltöltésére” – mondta Pogácsás Ágnes, a Nyírségvíz Zrt. hibaelhárítási művezetője.

Idén egy nagyobb büntetési hullám indult, mely 200 ezer forint, vagy akár nagyobb összeg is lehet a cég üzletszabályzatának megfelelően. Több tételből számítják a bírság összegét. Az egyik probléma, hogy nehéz meghatározni a vízfogyasztás időtartamát.

„Van egy átalányszámítás attól függően, hogy milyen átmérőjű a tűzcsap, 80-as vagy 100-as, és egy teljes keresztmetszetű törés esetén lévő, hasonló dimenziójú vezeték mennyiségét számlázzák ki a kollégák, és van egy 100 ezer forintos kötbér az üzletszabályzatnak megfelelően, a kiszállás díja, a kollegák munkaideje, amikor tetten érik vagy nem tettenérés kapcsán is” – fogalmazott a szakember.

A szakember törvényes lehetőségre hívja fel a figyelmet. A Nyírségvíz szolgáltatási területén több ezer tűzcsap működik, melyeket ideiglenes mérő felszerelésével lehet használni. Tavasztól őszig tartó időszakra köthet együttműködési megállapodást a társaság és a fogyasztó, melynek tarifája a közületi vízdíj összege, természetesen csatornadíj nélkül.