Idén utoljára ülésezett az Idősügyi Tanács – Mozgalmas év áll mögöttük
Fotó: Szarka Lajos

Idén utolsó alkalommal ülésezett Nyíregyháza Megyei Jogú Város Idősügyi Tanácsa, mely 2012 óta vitatja meg rendszeresen a nyugdíjasokat érintő témákat, javaslatokat is téve, hiszen a városvezetés kiemelt figyelmet fordít erre a területre. A tanács 2020-ban és 2021-ben a járványhelyzet miatt kevés alkalommal ülésezett, de 2022-ben, bár még nem teljes kapacitással, de már 6 ülés megtartására, illetve több hagyományos rendezvény megszervezésére is lehetőség volt.

Hétfőn ismét ülésezett Nyíregyháza MJV Idősügyi Tanácsa, melyen dr. Ulrich Attila alpolgármester is részt vett. Az évzáró ülésen megvitatták, majd egyhangúlag elfogadták a tanács 2022. évi munkájáról szóló beszámolót is.

Van mit értékelni

– Az Idősügyi Tanács kötelezettsége beszámolni a közgyűlésen az éves munkájáról. Van is miről, 2022-ben is sok esemény, kezdeményezés és munka van mögöttünk. Ez mindig egy olyan fontos pont, amikor értékeljük a múltat és a jövőt is. A mai egyik kiemelt téma a jogi tanácsadás lesz, de idén például a rendőrség és a Volán is szerepelt meghívottként, csupa olyan téma került idén napirendre, amelyek könnyíthetik az idősek életét – fogalmazott dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Pályázatok, találkozók, események

Ami az éves munkát illeti címszavakban, a tanács kihelyezett ülése mellett az Atlétikai Centrum adott helyet a Szépkorúak Sporttalálkozójának. Idén is értékelték és díjazták a „Meséld el nekem – Élettörténetek Nyíregyházán” c. pályázatra benyújtott pályamunkákat. Meghirdették és megrendezték az „Alkotó idősek” c. kiállítást. Az önkormányzat és az Egészségügyi Kar szervezésében zajlott a Szépkorúak Akadémiája rendezvénysorozat. A Mozdulj Nyíregyháza! program keretében az időskorúak számára is rendszeres mozgási lehetőség biztosított ingyenesen az önkormányzat. Idén is egybekötötték az Állatparki sétát az Idősek Világnapjának megünneplésével, s a tanács kezdeményezte például az autóbuszvárók árnyékolását.

Karácsonyi csomag nyugdíjasoknak

Ünnepi témája is volt az éves beszámolónak, hiszen a nyugdíjasok jelentős része már megkapta a karácsonyi csomagot. Az önkormányzat 2013 óta minden évben ajándékcsomagot állít össze a város 25 ezer nyugdíjasa számára, mely egyedülálló gesztus Magyarország nagyvárosai között. A karácsonyi ajándékcsomagot már sokan megkapták a nyugdíjasok közül. Többen jelezték nekem, hogy nagyon örültek ennek, és nagyon köszönik, hiszen tudják, hogy nehéz helyzetben van az ország, egész Európa és talán a világ. Nagyon jó szívvel vették, hogy most is gondolnak a nyugdíjasokra – elevenítette fel Telepóczkiné Farkas Márta, az Idősügyi Tanács titkára.
Jogi tanácsadás

Az év utolsó ülésén dr. Tirpák György ügyvéd, önkormányzati képviselő beszámolt a Jogi tanácsadás időseknek elnevezésű programjukról is, mely szolgáltatást már 2013 óta segítségül nyújtják a rászoruló időseknek. Amennyiben igénylik és megbízást kap, el is jár az érdekükben. – Idős emberekről lévén szó, nagyon sokan a kis vagyonukról szeretnének rendelkezni, végrendelettel, öröklési és ajándékozási tudnivalókról érdeklődnek, eltérő családi körülményekkel rendelkeznek. De sokan jönnek nyugdíjasok, egyéb ellátásokban részesülők is, akiknek segítséget kell nyújtani. Azt lehet mondani, hogy havi szinten 6–8 ember részére kell tanácsadást nyújtani, ennek keretében 1-1 kérelem is belefér – adott számot dr. Tirpák György. Az ügyvéd hozzátette: ő maga is nyugdíjasként látja el feladatait az Univerzum Üzletközpont 1. emelet 105-ös szobájában, előzetes időpont-egyeztetést követően. S azt ígérte, míg erővel bírja, addig el fogja látni ezt a feladatot.

 

Szerzők: Tarczy Gyula és Fehér Attila

Kapcsolódó galéria

Idősügyi Tanács 20221114