Idén új közösségi térrel gazdagodott a Nyíregyházi Civil Fórum Központja

Idén új közösségi térrel gazdagodott a Nyíregyházi Civil Fórum Központja, melynek hétfőn tartották átadó ünnepségét. A 2013 tavaszán a Városmajor utca 2. szám alá költözött intézményben ma 15 szervezet működik és többen tartják itt összejöveteleiket.

Vareha Tamásné, a Körúti Nyugdíjas Egyesület elnöke kiemelte:

Tulajdonképpen elsőnek költözött be az egyesületünk a Civil Házba. Mi voltunk az első lakók. Pályázati lehetőségekből berendeztük az irodahelyiséget. Ebben az újjá varázsolt nagyteremben tartjuk az összejöveteleinket minden második csütörtökön. Nagyon sok segítséget kapunk a civil ház munkatársaitól, akár fénymásolásról, akár pályázathoz való segítségnyújtásról van szó. Természetesen ez visszafelé ugyanígy igaz.

Folyamatosan vette birtokba a Civil Ház Városmajor úti épületét a Civil Fórum. Helyet kap itt a Cukorbetegek Egyesülete éppúgy, mint a Váci Társaság, a megyei Nyugdíjas Szövetség és a nyíregyházi Polgárőr Egyesület, vagy a Szenvedélybetegségeket Megelőző Társaság. Az önkormányzat több esetben eltekint a közüzemi díjak megfizetésétől.

Ezt a civil szervezeteknek már 6 és fél évvel ezelőtt felújítva odaadtuk, hogy erősítsük azt a közösségi életet, programokat, amit a civil szervezetek végeznek. Minden évben történt valami. Most egy újabb fejlesztés nyomán készült filagória és sütögetőhelyek. Nagyon örülök, hogy a nyíregyházi civil szervezetek részt vesznek a város közéletében, az önkormányzattal együttműködve, de saját tevékenységükkel is segítik azt a közösségépítést, amit a város vezetés már 9 évvel ezelőtt elindított.

– mondta el Dr. Kovács Ferenc polgármester.

A pályázat nyomán a kertben filagóriát építettek. A szabadtéri közösségi lehetőség mellett nagyjából 5 millió forintért újították fel a nagytermet az önkormányzat támogatásával, de a civilek is közreműködtek ebben a látványos korszerűsítésben. Az elmúlt 2 és fél évben 126 kulturális közfoglalkoztatott is segítette a szervezetek munkáját.

Petneházyné Bugán Magdolna, a Civil Fórum elnöke hozzátette:

A Civil Fórum, aminek ez az épület a székhelye, jelenleg 220 szervezetet foglal magába. Ez egy önkéntes szerveződés, ide mindenki önkéntes alapon lép be. Elmondhatom, hogy a társadalom minden rétegét képviseltetik az itteni szervezetek. A nyugdíjas Ki? Mit? Tud?-októl kezdve, a Polgárőr Egyesületek üléseitől, a fogyatékkel élők rendezvényéig nagyon-nagyon  széles a lehetőség. Mondhatom, hogy minden nap délelőtt és délután is foglaltak a termeink. 

Az ünnepségen a közösségek képviselői megkóstolták egymás főztjét. Az Egészségügyi Alapellátás sürgősségi szolgáltatásairól szólt egy előadás, majd jött a szűrőprogram és a meglepetés ajándék.

Kapcsolódó galéria

A megújult Nyírségi Civil Ház