Idén már több mint félszáz kéménytűznél avatkoztak be a tűzoltók megyénkben
Idén már több mint félszáz kéménytűznél avatkoztak be a tűzoltók megyénkben

Október 15-én kezdetét vette a hivatalos fűtési szezon, ilyenkor pedig a katasztrófavédelem fokozott figyelemre inti a városlakókat: ellenőrizzék kéményüket és fűtőeszközeiket, hiszen az elővigyázatosság emberéletet is menthet! Idén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ugyanis már 56 kéménytűznél avatkoztak be a tűzoltók, ebből pedig 3 nyíregyházi eset volt.

A kémények javasolt ellenőrzése gázos fűtés esetén kétévente, szilárd tüzelés esetén évente javasolt. Akik családi házban élnek  és a családi házba nincs bejegyezve semmilyen vállalkozás, azok számára mindez ingyenes.

A kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglalt. Országosan településtől függ, hogy kéményseprőcég vagy a katasztrófavédelem kéményseprői végzik az ingyenes kéményseprést (megyénkben nem gazdasági társaság esetében a katasztrófavédelem végzi). A katasztrófavédelem kéménysepréssel kapcsolatos információkat tartalmazó weboldalán irányítószám alapján ki lehet keresni, hogy a katasztrófavédelemnél vagy valamelyik kéményseprőcégnél lehet időpontot egyeztetni az ingyenes ellenőrzésre.

Ingyenes a kéményseprés

Azt, hogy mennyire fontos az ingyenes lakossági kéményseprés lehetőségével élni, mutatja a tény, amely szerint a tűzoltókat idén országosan 702 kéménytűzhöz riasztották. Megyénkben szeptember végéig 56 kéménytűznél avatkoztak be, ebből 3 nyíregyházi eset volt – tájékoztatta szerkesztőségünket Rutkai-Dér Vivien tűzoltó főhadnagy, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, hozzátéve, hogy az ilyen esetek leggyakoribb oka, ha nincs megfelelően kitisztítva és a kémény belső falára lerakódott korom és kátrány meggyullad.

Megnő a szén-monoxid-mérgezéses esetek száma

Rutkai-Dér Vivien arra is felhívja a figyelmet, hogy a fűtési időszakban megnő a szén-monoxid-mérgezéses esetek száma is, ami nemcsak régi gázkazánoknál jelentkezhet, hanem minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása is lehet a mérgező gáznak.

Ha nincs elég friss levegő ezek környezetében, szén-monoxid fog keletkezni, ami magas koncentrációban akár egy percen belül is halált okozhat.

Idén szén-monoxid-szivárgással kapcsolatban 30 esetben értesítették a katasztrófavédelmet, ebből 9 nyíregyházi eset volt. Éppen ezért érdemes minden nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé szén-monoxid-érzékelőt helyezni – hangsúlyozta.

A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján. Az érzékelőt a fűtőeszköztől vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük el, és figyeljünk a szavatossági idejére.