Idén is megrendezik a Szív Világnapját Nyíregyházán

– Magyarországon évente 60–70 ezer ember hal meg különböző szív- és érrendszeri megbetegedésekben. A halálozási adatok alapján Európa nyugati országaihoz képest ugyan rosszabbul állunk, mégis javulást mutat a tendencia – hangsúlyozta dr. Szilágyi Attila, a Jósa András Oktatókórház kardiológus főorvosa.


Megelőzés

 

– A betegségcsoport elsősorban a helytelen életmód miatt alakul ki. A legnagyobb veszélyt a tünetmentesség jelenti, az érintettek ugyanis sokszor semmiféle előjelet nem tapasztalnak. Az okok között a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, az elhízás, a magas vérnyomás, a túlzott mértékű alkoholfogyasztás, a cukorbetegség, a stressz, de örökletes tényezők is felsorakoztathatók. A szív- és érrendszeri betegségek jó része a szakemberek szerint egészségtudatos életmóddal megelőzhető. A Szív világnapi program éppen ezért a prevencióra helyezi a hangsúlyt – emelte ki az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórház főigazgatója.

 

Egészségtudatos város

 

– Számos program bizonyítja, hogy Nyíregyháza vezetése kiemelten fontosnak tartja az egészségmegőrzést, amelyet a kórházzal együttműködésben megvalósuló Szív világnapi program is tükröz – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

 

Szakemberek a Kossuth téren

 

Szeptember 27-én, vasárnap a város szívében, a Kossuth téren több mint 120, az egészségügyben tevékenykedő szakember nyújt majd szakmai segítséget, információt és végez szűrést az egészségmegőrzés iránt fogékony városlakóknak. A nap folyamán gyermek- és iskolaorvos, valamint védőnő nyújt tanácsadást, fogorvos, pszichiáter és még számos szakember prevenciós céllal foglalkozik majd a látogatókkal.

Piszár Tünde

(Fotó: Trifonov Éva)