Idén is lesz Bringa Piknik
Fotó: Trifonov Éva

Május 25-én hetedik alkalommal is elstartol a Bringa Piknik. A rajt ezúttal is Nyíregyházán, a Kossuth téren lesz, idén először 9:37-kor. Az indulás előtt többek között a népszerű és ingyenes BikeSafe regisztrációra lesz lehetőség, de nem maradnak el a színpadi zenés programok sem. A célállomáson, a Fesztiválkatlanban Dj Till zenéjével, az Aquagirl in the Water World és a Bubble Show bemutatóival, valamint a Bringa Show látványával várják az érkezőket. Emellett karitatív kezdeményezésként a Rehab Világért spinning kerékpárokon tekerhetnek a résztvevők.

„A Rehab Világ több 100 gyereknek segít évente. Megkerestek bennünket, és mi nagy örömmel csatlakoztunk és egy roadshow-t indítottunk el, ami egy hete folyik és a Fesztiválkatlanban a Bringa Piknik célállomása lesz a befejező akkordja” – mondta Pataki Mihály, a Bringa Piknik főszervezője.

Újdonságként idén először a tokaji Kopasz-hegyet is meg lehet kerülni. Délután 13.30-tól rajtol a mezőny a katlantól, és további 22 km-t lehet tekerni, Bodrogkeresztúrnál pedig piknikpont várja a résztvevőket.

„Idén nemcsak a Fesztiválkatlanig lehet majd kitekerni, mostantól lesz egy kiegészítő program. Elkészült a Tokaji kör, a tokaji Kopasz-hegy köré megépített kerékpárút is. Ezt a szakaszt is fel fogjuk avatni a Bringa Piknik résztvevőivel, tehát nemcsak az a 30 egynéhány kilométer vár azokra, akik vállalkozó szelleműek, hanem kiegészül egy közel 20 kilométeres távval. Azt gondolom, hogy ez egy jó kiegészítő program és bízom benne, hogy minél többen fogják majd ezt igénybe venni” – hangsúlyozta Posta György, Tokaj polgármestere.

A Bringa Piknik azért is indult el 7 évvel ezelőtt, hogy népszerűsítse a kerékpározást, és a Nyíregyháza–Tokaj közötti kerékpárutat. Nagyon sokan használják ezt a szakaszt nemcsak sportolásra, hanem munkába menet is. Az elmúlt években a vármegyehatáron túlról, Budapestről, sőt Japánból is volt résztvevő az ingyenes túrán. A szerda délelőtti sajtótájékoztatón dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere kiemelte, a szabolcsi vármegyeszékhelyet Tokajjal összekötő kerékpárút addig hiányzó 21 és fél kilométer hosszú szakasza 2017 nyarára készült el, a városban több mint 70 kilométer hosszú kerékpárút van, és több alkalommal elnyerte a kerékpárosbarát település címet is.

„Mondhatnám azt is, hogy kevés volt Nyíregyházán a 80 km-es kerékpárút-hálózat a nyíregyháziaknak és ezért indítottuk el 7 évvel ezelőtt a Bringa Pikniket. De komolyra fordítva a szót, a nyíregyháziak sokat mennek Tokajba. Ahogy elkészült a kerékpárút, a következő évben elindítottuk a Bringa Pikniket, ami a városházától egészen a Tokaji Fesztiválkatlanig tart, ami körülbelül 35 kilométeres távolság. A tokaji Kopasz-hegy köré épült hegyi kerékpárút szintén hozzáadott egy új kihívást az eseményhez, így mostantól még több távot lehet teljesíteni. Az esemény idején a katlanban zajló programok évről évre gazdagodnak, és a frissítőpontok is kiterjedtek már Nyírtelek, Tiszanagyfalu és Rakamaz területére is, ami nagyban hozzájárul a rendezvény sikeréhez és a résztvevők kényelméhez” – emelte ki dr. Kovács Ferenc polgármester.

 

Az esemény során folyamatosan rendelkezésre áll mozgó orvosi ügyelet, valamint mentőszolgálat Tokajban, hogy szükség esetén gyors és szakszerű ellátást nyújtsanak balesetek esetén. A szervezők emellett felmatricázott szervizbuszt is biztosítanak, hogy a résztvevőknek segíthessenek esetleges technikai problémák esetén. Tokajból Nyíregyházára mindenki egyénileg érkezhet vissza, a MÁV speciális kerékpárszállításra alkalmas vagonokat is csatol a Tokaj–Nyíregyháza vonalon közlekedő vonatokhoz, így a Bringa Piknik résztvevői könnyen szállíthatják kerékpárjaikat.

Kapcsolódó galéria

A Bringa Piknik 2024. részleteiről tájékozódtak a sajtó munkatársai