Idén is kapnak tanszercsomagot a kisdiákok az önkormányzattól
Idén is kapnak tanszercsomagot a kisdiákok az önkormányzattól

Közel 12 millió forintért vásárolt füzetet és írószereket az önkormányzat, mellyel 2014 óta megajándékozza a kisiskolásokat. Emellett a jogosultak utazási kedvezményt és pénzbeli támogatást is kapnak. A szeptemberi iskolakezdésre mintegy 30 millió forintot különített el a város.

Füzet, rajzlap, ragasztó. Zsírkréta, radír, gumis dosszié. Játékpénz, hegyező, órarend, vízfesték és öntapadós tankönyvborító is szerepel azon a listán, ami szerint összeállították a tanszercsomagot.  Évek óta kedveskedik ezzel az ajándékkal a város az alsó tagozatos diákoknak, illetve szüleiknek.

„Ebben a pandémiás költségvetésünkben is szerepel a tanszertámogatás. Ez most azt jelenti, hogy 4588 általános iskolás – 1–4. osztályban tanuló, nyíregyházi lakcímkártyás – gyerek kap kétezer forint értékű – nagyker. áron számított – tanszertámogatást, amit a jövő héten, 24–26. között minden iskolába kiszállítanak. Azért, hogy a tanévkezdéskor az első napon, szeptember 1-jén minden gyerek megkapja. Ez egy 11 millió 600 ezret is meghaladó összeget jelent, de valójában az önkormányzatunk 30 milliós nagyságrendben támogatja a diákokat. A tanszertámogatás nagy része ebből való, de természetesen pénzbeli támogatás is van. Az már rászorultsági alapon megy, illetve a tömegközlekedés támogatása is” – nyilatkozta dr. Kovács Ferenc polgármester.

A jogosultságot a város jegyzője állapítja meg. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre, de a felsőoktatásban tanuló hallgatók ösztöndíjára is pályázni kell.

Nyíregyháza város a nyíregyházi családokat támogatja, de a számok szerint a kisiskolások 8–10%-a nem itteni lakos. A szülő e szerint nem ritkán a munkahelyéhez közeli iskolába hordja gyerekét. Hogy ne maradjanak ők sem ajándék nélkül, az iskolák alapítványi támogatással szokták pótolni a nem nyíregyházi lakóhelyű diákok tanszercsomagját.

„Ezt azért tartjuk fontosnak, mert ez a város jövője szempontjából kiemelt jelentőségű. Már 2014 óta minden évben biztosítjuk. A város jövőjét meghatározza, hogy a gyerekeink hogy tanulnak, milyen körülmények között. Ezzel is szeretnénk segíteni a szülőknek, és ez a támogatás attól független, hogy milyen fenntartásban működik az iskola” – fogalmazott a polgármester.

E szerint az egyházi iskolák tanulói is megkapják a csomagot, melyet a következő héten szállítanak az iskolákba, és legkésőbb az első tanítási napon eljut a gyerekekhez.

Kapcsolódó galéria

Önkormányzati segítség - tanszercsomag alsósoknak