Idén is garantált a kulturális feltöltődés a VMKK-ban

24 év a kultúrában, ebből 9 év intézményvezetőként. Újabb öt évre bízta meg Mészáros Szilárdot Nyíregyháza közgyűlése a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatói teendőinek ellátásával.  (Megjelent a Nyíregyházi Napló február 11-ei számában.)

 

Agora-projekt, koronavírus-világjárvány, minősülés. Ebből már csak egy is elég lenne, Mészáros Szilárd azonban intézményvezetőként megtapasztalhatta mindhármat. 1998 óta, 24 éve dolgozik a Váci Mihály Kulturális Központ kötelékében, ebből 9 éve vezetőként. Azt mondja, ez idő alatt végigjárta a ranglétrát, kihívásokban pedig sosem volt hiány.

Rögtön ilyennel szembesült már az elején is, hiszen pont akkor lett az intézmény igazgatója, amikor kezdetét vette az Agora-projekt.

– 2013-ban lettem az intézmény vezetője, amikor tulajdonképpen megkezdődtek a munkálatok. Meg kellett szervezni a kiköltözést és persze mindez nagy logisztikát is vont magával, hiszen a központi épületben dolgozó kollégákat be kellett osztani a tagintézményeinkhez. 2015. január 14-ét írtuk, amikor újra megnyithatott a szabolcsi megyeszékhely nemzetközi szinten is jegyzett, a hetvenes évek magyar építészetének emblematikus épülete. Az akkori csúcstechnológiával felszerelt épület tehát adott volt, egyetlen feladat maradt, hogy tartalommal töltsük meg azt. Ez pedig mára kiderült, sikerült is, hiszen sok ezerrel nőtt az idelátogatók száma, és megsokszorozódtak a programjaink is. De talán mégis az volt a legnehezebb, hogy meg tudjuk szólítani az ifjúságot. Most már ők is szívesen járnak be hozzánk.

Idén is lesznek újdonságok

Továbbra is az a célunk, hogy az összes korosztály kulturális igényét ki tudjuk elégíteni – fogalmazott az újra megválasztott igazgató. – A kulturális élmények, a közösség ereje talán fontosabb, mint valaha. Mi pedig azért vagyunk, hogy közösségeket teremtsünk. Azt ígérhetem, hogy mint eddig minden évben, most is lesznek újdonságok. A pandémia bár korábban nem engedte, de most már tudunk előre tervezni, készül az őszig tartó programnaptárunk. Folytatódnak a matinék, lesz Lehozzuk Önnek a csillagokat, érkezik Halász Judit, Csík János és a Mezzo, Malek Andrea és láthatja majd a közönség a Veres 1 Színház előadásában a Tóthék című nagysikerű darabot is. Nyíregyházán a kultúra karnyújtásnyira van, azon fogunk dolgozni, hogy mindenkinek feltöltődést tudjunk nyújtani vele.

Segítették az egészségügy munkáját is

– Ha csak a tavalyi évet nézzük, a pandémia ellenére is rengeteg programon vagyunk túl, de a Neoton adventi koncertje biztosan felejthetetlen marad, hiszen rég tapasztaltam ekkora fergeteges sikert, az utolsó néhány számot felállva tapsolta végig a közönség.

Persze, ilyen szép emlék volt a Kovács Kati koncert is, vagy éppen az adventi díszek pályázatunk, hiszen az alkotókkal egyeztetve a díszeket rászoruló családoknak adhattuk át. Ki kell emelnem azonban azt is, hogy nem csak a kultúra frontján álltunk helyt. Volt olyan időszak, amikor az intézmény dolgozóinak több mint fele segítette az egészségügy munkáját. Erre mindig nagyon büszke leszek.