Idegenforgalom kontra koronavírus – A külföldi utakat lemondják, több a belföldi foglalás
Fotó: Illusztráció

Nagy számban visszamondják a korábban foglalt külföldi utazásokat, újabbakat pedig minden eddiginél kisebb mértékben foglalnak a nyíregyházi irodákban. A hazai szálláshelyek mostanra viszont lassan elkelnek.

Hogyan befolyásolja utazási szokásainkat, nyári terveinket a koronavírus? – kérdeztük az utazási szakembert. Ne is beszéljünk róla, rémítő a mostani helyzet, és legyintett ő. Nem élnek a partnerek a 30 illetve 60 napos lemondás lehetőségével, de az idegenforgalomban dolgozók is csak a sajtóból értesülnek a közeli és távoli jövőről.   

Bicsérdy Rita turisztikai szakember kiemelte:

Nagyon változó a megítélés. Vannak, akik nagyon-nagyon félnek, és már nyár végi utakat is lemondanak. Mások egy kicsit lazábban kezelik ezt a helyzetet, hiszen azt mondják, szerintük túlértékelt ez a vírus, és ők nyugodtan mernek utazni. A nagy többség viszont a lemondás mellett dönt. Tehát akik december-januárban az előfoglalási kedvezményeket igénybe vették, és kihasználták ezt, többségük naponta visszamondja most az utakat, és ez országos szinten is így van.

Az emberek többsége fél a vírustól. Nem is az a jellemző, hogy milyen országokat kerülnek, inkább az ember egyénisége a döntő. Van, aki augusztusi bulgáriai nyaralást mond le, más júniusi tenerifei utat. Következetlen az elbírálás, hiszen nyíregyházi és debreceni utasok is jártak a velencei karneválon, de az is tudott, hogy reptéri transzferrel érkezett Nyíregyházára itt élő kínai polgár. Egyikük sem került karanténba.  

Az embereket tájékoztatjuk arról, hogy általánosságban szinte mindenkinek van az a lehetősége, hogy indulás előtt 60 nappal tudja kötbérmentesen lemondani az utazásait. Viszont sokan nem élnek ezzel a 60 nappal sem, pedig úgy gondolom, hogy egy augusztusi, júliusi út esetében egy májusi, júniusi lemondás engedne lehetőséget az utasoknak arra, hogy átgondolják, és meglátjuk, hogyan alakul a helyzet egész Európában. 

– nyilatkozta a szakember.

Érdemes lenne kivárni, véli a szakember, mert a hírek szerint egy nagyon érzékeny vírusról van szó, amely ráadásul nem jól viseli a meleg időt. Az mindenesetre biztos, hogy a mostani helyzet kedvez a belföldi turizmusnak. Olyannyira, hogy lassan elfogynak a hazai szálláshelyek. A Balatonnál már gyakorlatilag alig van szabad éjszaka – legalábbis a főszezonban.  A külföldi utak esetén érdemes kiemelt biztosítást kötni, de különleges szerződés nincs a koronavírussal fertőzött területekre.