Húzós ügyek, négy keréken

Ilyen és ehhez hasonló történetek százaival van tele az internet, de talán nincs is olyan ember, aki ha nem is a saját maga terhére, de ismerősei körében ne tapasztalt volna ilyet. Persze, előfordul, hogy a károkozó vállalja felelősségét, és ahelyett, hogy gyorsan elhajtana a baleset helyszínéről, kitölti a kárbejelentő lapot, ez azonban – a tapasztalat azt mutatja –, ritka, mint a fehér holló. Mi a teendő akkor, ha reggel nem várt meglepetés van az autónkon? Mikor fizet a biztosító, és hogyan lehet egyáltalán megoldást találni, vagy lehet-e, ha szemtanú sem volt a környéken? Ennek jártunk utána...

HAVONTA LEGALÁBB 15 ESET A VÁROSBAN

Bordás Béla városgondnok érdeklődésünkre elmondta, csak Nyíregyházán, havi szinten legalább 15 ilyen esettel szokott találkozni és sokszor szabályosan parkoló autóban okoznak anyagi kárt – figyelmetlenségből. A tettes azonban ijedtségében, nemtörődömségében, vagy mert nem meri vállalni a felelősséget, a legtöbbször elhajt és még a kitöltött kárbejelentő lapot sem hagyja a megsérült autó szélvédőjén, ami egyébként 10 kocsiból 9-ben nincs is benne, pedig a biztosítóknál ingyen lehet kapni.

BEJELENTÉST KELL TENNI

Bár napi szinten lehet hallani, hogy valakinek megkarcolták az autóját, mint kiderült, ezek többségükben el sem jutnak a rendőrségig. Fehérvári Marietta c. rendőr százados, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense szerkesztőségünk megkeresésére elmondta, a témában például az elmúlt időszakban nem is érkezett a rendőrség felé bejelentés.
– Amennyiben bűncselekmény vagy szabálysértés gyanúja merül fel, a rendőrség eljárást indít és megteszi a szükséges intézkedéseket. Szándékos rongálás bűncselekmény elkövetője a hatályos Büntető Törvénykönyv alapján 1 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Azt javasoljuk az állampolgároknak, hogy jogsértés észlelése esetén azonnal tegyenek bejelentést a rendőrség ingyenesen hívható 112-es segélyhívószámán, vagy a legközelebbi rendőrkapitányságon személyesen. Persze nem minden esetben történik szándékos károkozás. A gépkocsikon a mindennapos használattal is keletkezhetnek sérülések, ezért célszerű a zsúfoltabb parkolóhelyeken a gépkocsival megfelelő oldaltávolságot tartani! Felhívta a figyelmet arra, hogy éjszaka, vagy korlátozott látási viszonyok között lehetőleg jól kivilágított helyen parkoljanak!

SZÜKSÉG VAN A RENDSZÁMRA

A témában megkerestük az egyik biztosítótársaság szakemberét is, aki elmondta, hogy a gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződés alapján történő kárrendezésre csak az okozó gépjármű adatainak – rendszámának – ismeretében van lehetőség. Tehát ha megvan a tettes, akkor a biztosító a kárt téríti, ellenkező esetben azonban a kárt szenvedettnek kell a költségeket állni.
– Amennyiben a baleset helyszínén voltak tanúk, akik látták az esetet és a rendszámot feljegyezték, akkor ez alapján a saját biztosítónál le lehet kérdezni az okozó gépjármű biztosítójának nevét, ahol a kárigényt be lehet jelenteni és az autó kárfelvétele megtörténhet. Ellenkező esetben a biztosító nem tud fizetni. Kivételt jelent, ha a kárt elszenvedettnek volt casco biztosítási szerződése, hiszen ennek terhére a gépjármű sérüléseit rendezni lehet.
A szakember felhívja a figyelmet arra, hogy abban az esetben, ha a károkozó elhagyta a helyszínt és nem volt lehetőség arra, hogy közösen tegyenek nyilatkozatot a kárbejelentő lapon, mindenképpen érdemes a rendőrséghez fordulni.
– A napokban volt egy olyan ügyfelem, akinek kárt okoztak az autóján és persze az esetkor nem volt jelen. Egy szemtanú azonban látta a történteket, felírta a rendszámot, az ügyfelem pedig egyből feljelentést tett a rendőrségen, akik ez alapján megkeresik az autó tulajdonosát. Mint kiderült, egy taxis volt, akinek bár a gépkocsiján láthatóak sérülések, de nem ismerte el tettét, így rendőrségi eljárás indult ellene.

MI A TEENDŐ, HA ÉN VAGYOK A KÁROKOZÓ?

– Ha én okozok kárt valakinek, volt kötelező biztosításom és ki is töltöttük a kárbejelentő lapot, akkor a biztosítás szempontjából ez azt jelenti, hogy a kárt okozót a biztosító 2 bónusz fokozattal visszalépteti. Vagyis a következő évtől 10 százalékkal magasabb biztosítási díjat fog fizetni, ez azonban még mindig kevesebb, mint lelkiismeret-furdalással együtt élni – tette hozzá.

(Szerző: Bruszel Dóra)