Hűtőgépcsere-program

Rossz állapotú hűtőjét mutatja ez a nyíregyházi asszony. A család ugyan nem nagy, de sok az unoka és a hűtőgép nagy igénybevételnek van kitéve. A készülék rozsdásodik, ráadásul rosszul záródik, így sokat fogyaszt. Szeretné végre lecserélni, de nincs rá pénze.

– Régóta tervezem a cseréjét, mert elég rossz állapotban van, nagyon sokat fogyaszt a hűtőgépem, és nagyon sok villanyszámlát fizetek ezáltal, nem győzöm fizetni – mondta Zámbori Józsefné.

Az Otthon Melege Program keretében meghirdetett pályázat során most azok a nagycsaládosok és nyugdíjasok élveznek előnyt, akik energiatakarékos készülékek vásárlását tervezik. Ők a többieknél két nappal korábban pályázhatnak. A rendelkezésre álló keretösszeg 500 millió forint, ezt a régiók között a lakosság arányában osztják majd el.

A pályázóknak ügyfélkapus regisztrációval kell rendelkezniük, ugyanis a támogatási kérelmeiket csak azon keresztül nyújthatják be a pályázati portálon, elektronikus úton. Amennyiben két nap után még marad szabad forrás, július 6-ától olyan magánszemélyek is pályázhatnak, akik korábban nem cseréltek háztartási gépet az Otthon Melege Programban. A pályázaton személyenként és lakásonként legfeljebb egy háztartási nagygép cseréjéhez nyerhető el támogatás.

A támogatás mértéke az új hűtőgép vagy fagyasztógép vételárának 50 százaléka lehet, azzal a kitétellel, hogy a támogatás összege A+ energiaosztályú készülék választása esetén maximum 25 ezer, A++ energiaosztály esetén 35 ezer, míg A+++ energiaosztályú háztartási nagygép esetén legfeljebb 45 ezer forint. A vissza nem térítendő támogatásban részesíthető pályázatokat az arányosan elérhető energia- és a szén-dioxid-megtakarítás figyelembevételével rangsorolják.

Egyébként a pályázat félmilliárd forintos forráskeretét túljelentkezés esetén megemelik. A 2014 szeptemberében indult Otthon Melege program eddig csaknem 17 milliárd forint összértékben biztosított támogatást, ezzel több mint 85 ezer háztartás energiahatékonyságának javulását segítette.

Piszár Tünde

(Fotó: internet)