Hűtő és belföldi nyaralás lesz a visszakapott szja-ból
Hűtő és belföldi nyaralás lesz a visszakapott szja-ból

Február másodikán kezdődött meg a kormány által még a nyáron beígért 2021-es évre vonatkozó személyi jövedelemadó visszatérítése. Első körben azok kapták meg a pénzt, akik postai úton kérték a kézbesítést. Azoknak, akiknek utalta a NAV az adó-visszatérítést, február 10-én kezdték meg a folyósítást. A jogosult családok február 14-15-ig megkapták a nekik járó összeget, akik azonban mégsem, azoknak igényelniük kell.

Rengeteg családos munkavállaló várta a megadott határidőig az szja-visszatérítés megérkezését. A családi támogatás keretében a kormány 1,9 millió embernek nagyjából 610 milliárd forintot utal vissza. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint ez, a tizenharmadik havi nyugdíj és a béremelések miatt kiugró kiskereskedelmi forgalomra számíthatunk februárban. Az egyszeri juttatások miatt elsősorban a nagyobb értékű tartós javak: műszaki cikkek, bútorok, ruházati termékek eladása lendülhet fel.

A dolgozó szülők az átlagbér szintjéig kapták vissza a tavaly befizetett személyi jövedelemadójukat, a visszatérítés maximális összege szülőnként elérheti a 809 ezer forintot. Ha mindkét szülő dolgozik és tavaly fizettek szja-t, egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekhót) vagy kisadózó vállalkozások tételes adóját, akkor mindketten megkapják a családi adó-visszatérítést.

„Nem számoltam vele”

– Mi is a napokban vehettük kézhez az adó-visszatérítést. Kaptunk egy értesítést, hogy menjünk el a postára és vegyük át. Persze, tudtam, hogy jogosultak vagyunk rá, de nem számoltam, hogy vajon mekkora összegről lehet szó. Bevallom, nagyon örültünk neki. Van egy 22 hónapos kislányunk, többnyire õ fog majd ebből részesülni. Az biztos, hogy nem veszünk majd belőle felesleges dolgokat, a gyerekholmik mellett tervben van egy új hűtő és egy belföldi nyaralás is, ahol együtt lehet majd a kiscsaládunk – mondta el megkeresésünkre Bereiné Orsolya.

„Van mire költeni”

Tóthné Pristyák Anitáék néhány hete költöztek be az új házukba, így azt mondja, lesz mire költeni a visszakapott szja-t.

– Mivel építkeztünk, van még mire költenünk. Szeretnénk a kertet is rendbe tenni. Mindemellett pedig 3 gyerekünk van, így természetesen ők is kapnak majd belőle. Nem számoltam, hogy mekkora összeg érkezhet majd, de örültem, amikor hétfőn hajnalban pittyent a telefonom és megérkezett a bankszámlámra.

Vannak, akik a február 14-15-i határidőig nem kapták meg a személyi jövedelemadójuk (szja) visszatérítését. Az adóhatóság kedd délután közleményt adott ki.

– Azok, akiknek a NAV valamilyen okból (például nem nyújtottak be VISSZADO-nyilatkozatot vagy a róluk rendelkezésre álló adatokban olyan ellentmondás tapasztalható, ami alapján az automatikus kiutalás nem lehetséges) nem utalta ki automatikusan az szja-visszatérítést február 15-éig, de jogosultak a visszatérítésre, az szja-bevallási tervezetük kiegészítésével vagy az önállóan benyújtott 21SZJA-bevallásukban igényelhetik a nekik járó összeget. Infó­vo­nalunk (1819) megemelt létszámmal fogadja a hívásokat, azonban a vonalak túlterheltsége miatt a várakozási idő esetenként nőhet – olvasható.