Huszonötezer nézője volt a Csíksomlyói passiónak a Nyeregben

A Csíksomlyón felállított, 65 méter szélességű színpadon négy napig folytak a próbák. Az előadásban 150 táncos, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészei és erdélyi tánccsoportok, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Háromszék Táncegyüttes, a Mereklye Táncegyüttes (Csíkmadéfalva), a Borsika Táncegyüttes (Csíkszereda) és az Ördögborda Táncegyüttes (Balánbánya) táncosai vettek részt. Az 50 fős gyermekkórus tagjai a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkarból (Szováta), a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek- és Ifjúsági Kórusból (Sóvidék és Nyárádmente) és Böjte Csaba gyermekotthonából érkeztek.

A produkcióban hat zenész szolgáltatta az élőzenei kíséretet, és a Nemzeti Színház társulatának 16 színésze vett részt, kiegészülve az erdélyi származású Molnár Levente operaénekessel, aki ezúttal prózai szerepet, Pilátus alakját formálta meg.

A három különálló színpadból, 400 négyzetméter vetítőfelületből megvalósuló színpadi installációt helyi vállalkozások és a Nemzeti Színház 40 fős műszaki csapata építette meg.

A produkció táncdramaturgja Zs. Vincze Zsuzsa, társrendező-koreográfusa a Magyar Nemzeti Táncegyüttes vezetője, a Kossuth-díjas Zsuráfszky Zoltán, rendezője a Nemzeti Színház főigazgatója, a Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila volt.

Az előadáson jelen volt a színpadi mű egyik szerzője, Szőcs Géza Kossuth-díjas író-költő, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, számtalan anyaországi és erdélyi közéleti személyiség, egyházi vezető, illetve egyházi és civil szervezeti delegáció.

A produkciót a Duna televízió közvetítette.

A közlemény idézi Vidnyánszky Attilát, aki elmondta: “színházrendezői életem talán legfontosabb előadása valósult meg, és egyben az a régi álmom, hogy a Csíksomlyói passió csodálatos szövegei a dráma címadó helyén hangozhassanak el. Hálás vagyok minden egyes nézőnknek, életre szóló élményt adtak mindannyiunknak. Hónapokig a hatása alatt leszek az előadásnak, amely rengeteg inspirációt és energiát adott a társulatnak a következő évek munkájához. Nagyon szeretnék visszatérni más produkciókkal a Nyeregbe. Különösen hálás vagyok az erdélyi szervezőknek, lenyűgöző munkát végeztek.”

Zsuráfszky Zoltán szerint a szombati bemutató “egészen különleges, megismételhetetlen este volt. Azt kívánom minden magyar művésznek, hogy legyen lehetősége legalább egyszer az életben átélni azt a szeretetet és lelki összetartozást, ami megérintett bennünket Csíksomlyón. Szakmai szempontból nagy kihívás volt a saját táncosaink és az erdélyi táncosok összehangolása ennyire rövid idő alatt, de elmondhatom, hogy kiválóan sikerült”.

A Csíksomlyói passió című előadás novembertől újra látható lesz a Nemzeti Színház színpadán.

hirado.hu