Huszártalálkozó Nyíregyházán – Hagyományőrző felvonulás volt az Országzászló téren

Ismét huszártalálkozót rendeztek Nyíregyházán. Az országos szinten is egyedülállónak számító programot először 1991-ben, akkor még több mint félezer huszár részvételével szervezték meg. A találkozón Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédében kiemelte, a szabolcsiak mindig is fontosnak tartották a haza iránti elkötelezettséget, a hazaszeretetet, a lojalitást és a hűséget, tenni akartak az országért és a hazáért.

Őseink tiszteletére egyenruhában vonult végig a díszmenet a 17. huszártalálkozón szombat délelőtt. Az Országzászló téren már hagyománynak számítanak a lovasok, első alkalommal 1991-ben szerveztek hasonló találkozót Nyíregyházán, ami azóta is egyedülállónak számít országos szinten.

Nyíregyháza, a katonaváros

A területvédelmi ezred működésével, illetve a honvéd kollégium indításával nemcsak a honvédség és a katonaság tért vissza Nyíregyházára, a régi katonavárosba, hanem a katonai ifjúság is – ezt dr. Kovács Ferenc, a város polgármestere emelte ki ünnepi beszédében, majd idézte Nagy Kálmán nyugalmazott huszárezredes szavait.

A magyar huszár múltjának, történelmi jelentőségének, nemzetközi hatásának és elismertségének széles körű elterjedése nemzeti önismeretünk, öntudatunk fontos eszköze, történelmi értékeink megtestesítője. Jelképezte és tetteivel megvalósította mindazon legszentebb erényeket, melyek biztosították nemzetünk fennmaradását. A kétévenként megrendezett huszártalálkozók, a hagyományőrző egyesületek tevékenysége sokat segítenek abban, hogy tovább vigyük és megtaníthassunk fiataljainknak ezeket az értékeket és erényeket” – idézte dr. Kovács Ferenc.

Követendő erények

A magyar huszárok egykori mentalitása egyedülálló volt az egész világban, emberi értékeik, mint például a hazaszeretet, a kötelességtudat és a fegyelem, ma is fontosak és követendők. A huszártalálkozón dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter úgy fogalmazott, a szabolcsiak mindig is fontosnak tartották a haza iránti elkötelezettséget, a hazaszeretetet, a lojalitást és a hűséget, tenni akartak az országért és a hazáért.

Visszalopjuk magunkat Nyíregyháza szívébe, katonai szervezetekkel, laktanyával. A polgármester úr annyit mondott, hogy úgy tudja, szép eredmények vannak a területvédelmi ezrednél. Igen, most már több mint négyezer önkéntes katonája van ennek az ezrednek. Az egész országban több mint 11 ezer önkéntes katonánk van, ebből négyezer itt, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ez is azt mutatja, hogy igen, a szabolcsi emberek továbbra is elhivatottak és elkötelezettek” – mondta beszédében dr. Benkő Tibor.

Hazafias nevelés

A huszártalálkozó életben tartja azt a reményt, hogy egyszer még visszatér a katonaság Nyíregyházára – tette hozzá a miniszter. Dr. Benkő Tibor azzal folytatta, a honvéd kollégiumot is azzal a céllal indítják szeptembertől, hogy a fiatal nemzedéknek irányt mutassanak. A jövőben minél több katonai iskolát és kollégiumot szeretnének létrehozni, ahol a tanulókat a haza iránti elkötelezettségre, a bátorságra, a hűségre és a bajtársiasságra tudják nevelni.