Huszártalálkozó lovas felvonulással

A katonai díszmenetet követően 40 huszár vonult végig a Móricz Zsigmond Színháztól az Országzászló térig a Magyar Huszár szobrához. Huszártalálkozót először 1991-ben rendeztek Nyíregyházán, a hagyományőrző eseménynek azóta kétévente ad otthon a szabolcsi megyeszékhely. Dr. Bene János a Jósa András Múzeum igazgatója elmondta, annak idején szerették volna összegyűjteni azokat az embereket, akik a legnemesebb fegyvernemnél, a huszárságnál szolgáltak. Az első találkozón még 300-an voltak, ma már csak néhányan vannak.
Az idei találkozó már csak egy egykori nyíregyházi huszár jött el, a 94 éves Tomasovszki Mihály, aki Nagycserkeszen él.

MEGÉRDEMELT HAGYOMÁNYŐRZÉS

Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mondott Dr. Ulrich Attila Nyíregyháza alpolgármestere. Hangsúlyozta, a magyar huszár már Nyíregyháza értéktárába is felvételt nyert. Egy tipikus magyar fegyvernem, és büszkék lehetünk arra, hogy az egyik legnagyobb ezred állománya itt volt városunkban. Ezért Nyíregyháza vezetése is fontosnak tartja, hogy a hagyományőrzés tovább folytatódjon.
Ünnepi beszédet tartott Dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, amelyben a huszárok erényeit méltatta. Kiemelte a haza iránti hűséget, az elkötelezettséget, a bátorságot, a helytállást, a leleményességet és a bajtársiasságot. Az ebben a fegyvernemben szolgálók voltak azok, akik a magyar nemzetért áldozták fel életüket. Mindezeket az értékeket ápolnunk kell.

TÖRTÉNELMI KAVALKÁD

Ezt követően ökumenikus hálaadást tartottak a helybeli egyházak vezetőinek részvételével, majd megkoszorúzták a Magyar Huszár szobrát. A hagyományápoló program délután a Sóstói Múzeumfaluban folytatódott. A skanzenben a magyar huszár- és katonai hagyományőrző szövetség tagjainak jóvoltából egy sajátos, emberközeli történelemórán ismerkedhettek meg az érdeklődők az első világháborús huszárok szellemiségével és mindennapjaival. A huszárhagyományok továbbélését célzó eseményen a részvevők betekintést nyerhettek a jelen kor hivatásos állományainak munkájába is. Bemutatót tartottak a rendőrök, de volt tűzoltási és mentési gyakorlat, vívásoktatás, de megismerkedhettek a modern fegyverekkel is.
 

További képekért kattintson a fotóra!

Ünnepi beszédet tartott dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke. Ezt követően ökumenikus hálaadást tartottak a helybeli egyházak vezetőinek részvételével, majd megkoszorúzták a Magyar Huszár szobrát.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Kohut Árpád)