Húsz Polgárőr Egyesület működik Nyíregyházán - A kijárási tilalom alatt is dolgoznak
Húsz Polgárőr Egyesület működik Nyíregyházán - A kijárási tilalom alatt is dolgoznak

Nehéz lenne felsorolni mindazok munkáját, akik a veszélyhelyzet alatt is segítséget nyújtanak az itt élőknek. Példaértékű az összefogás Nyíregyházán is, Polgárőr Egyesületeink – mintegy 20 működik Nyíregyháza Megyei Jogú Város területén – kerékpárral, gyalog, vagy éppen gépjárművel folyamatosan szolgálatot teljesítenek a koronavírus-világjárvány idején is. Vannak, akik az Egészségügyi Alapellátás munkáját segítik a mintavételi állomás előtt, míg mások, mint például a Bűnügyi Polgárőrségünk, éjszaka, a kijárási tilalom alatt vigyáz a rend fenntartására.

– Este nyolc órától kijárási tilalom van érvényben, ilyenkor elnéptelenednek a közterületek, az utcák, ezért is vagyunk jelen, hiszen megjelenhetnek olyan szélhámosok, akik jogsértő magatartással mások kárára bűncselekményt okozhatnak – tudtuk meg Király Róberttől, a Bűnügyi Polgárőrség vezetőjétől, aki hozzátette, most 10 fővel látják el ezt a szolgálatot, és egyelőre a tapasztalataik pozitívak.

„A rendőrség szeme és füle vagyunk”

Természetesen, a rendőrség is magas jelenléttel járja a várost, ott vannak a be- és kivezető útjain, hogy ha valaki megsértené a kijárási tilalmat, akkor ellene fel tudjanak lépni. Mi tulajdonképpen a rendőrség szemei és fülei vagyunk. Ha jogsértő magatartást tapasztalunk, akkor azonnal jelzünk nekik, kiérkezésükig pedig feltartóztatjuk az elkövetőt. Már este nyolc óra előtt is járjuk a várost, sok emberrel beszélgetünk, és azt tapasztaljuk, hogy főként az idősekre nagy nyomás helyeződik. Bizonytalanok, ezért jólesik nekik, ha szóba elegyedhetnek velünk. Szerencsére az éjszakai szolgálat alatt sem tapasztaltunk eddig nagyobb kihágásokat, bízunk benne, hogy a jövőben sem jelennek meg a szélhámosok, és a kijárási tilalmat is betartják az itt élők. Avar, a kuvasz kutyánk, akit tavaly kaptunk az Agrártárcától, már részt vett engedelmességi képzésen, így alkalmanként õ is velünk tart, hogy együtt vigyázzunk a rendre.