Rekreációs övezet a Benczúr és Bessenyei tér - A pihenést szolgálja
Rekreációs övezet a Benczúr és Bessenyei tér - A pihenést szolgálja

Vagy, ahogy e két teret egyre többször emlegetjük a polgármester nyomán: Kulturális Negyed. Dr. Kovács Ferenc polgármester a héten hivatalos Facebook-oldalán jelentette be: jó hír, hogy birtokba vehették az arra közlekedők a Benczúr és Bessenyei tereket övező felújított utakat, járdákat.

A posztban hozzátette: „A Kulturális Negyedhez illően egységes térburkolatot kaptak a járdák, megújult a térvilágítás. A 30-as zóna, a forgalomlassító gyalogos-átvezetések mind-mind a járókelők biztonságát szolgálják. Bízom benne, hogy a terek rekreációs szempontból még vonzóbbak lesznek a pihenésre, sportolásra vágyó nyíregyháziak számára. Még folyamatban van a terület rendezése, de már az utolsó simításokat végzik az utak mentén és hamarosan lezárul a műszaki átadás-átvétel. Tavaszra pedig megnyithat a „Szindbád” is, amely újabb színfoltja lesz városunk kulturális életének.”

Felfrissült a Zöld Városban

Mint ismert, a Zöld Város Program részeként a két tér korábban teljes felfrissülésen esett át, s nem csak a növényzete. Új szökőkút készült a színház előtt, újjászületett a Rózsakert Szabadtéri Színpad, régi fényében ragyog az ikonikus Vénusz szobor, emellett okospad, rekortán­pálya, különleges játszótér (és mosdó) is szolgálja a kényelmet, pihenést. Az épített örökség megőrzésének, élettel való megtöltésének új eleme pedig a már elkészült Kállay-ház után a Szindbád lesz.

A pihenést szolgálja

A mostani programban az önkormányzat pályázatok és projektmenedzsment referatúrájának tájékoztatása szerint a két tér és park út- és járdahálózatának teljes megújítása mellett a forgalomcsillapítás is cél volt, így az út nyomvonalában elhúzások és magassági küszöbökkel kialakított gyalogos-átvezetések  születtek – utóbbiak térkőburkolatot kaptak. A járdák is egységes, akadálymentes térkövekkel csalogatnak sétára. A cél ez is: egy igazi pihenőövezet kialakítása a közlekedésbiztonság és a fenntarthatóság szempontjaival, ezért alakult 30 km/h sebességű zónává a két tér, melynek a csapadékvíz-elvezetését is megoldották a projekt során. Akinek pedig feltétlenül arra kell autózni, figyeljen rá, hogy a Színház utca a Bessenyei tér irányába, a Malom utca a Bessenyei tér felől lett egyirányú.