Húsvéti receptek

Sárgatúró

Hozzávalók: 1 l házi vagy legalább 2,8%-os tej, 10 db tojás, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál vaníliás cukor, 1 csipet só.

Elkészítés: A tojásokat beleütjük egy tálba és fakanállal átkavarjuk. A tejet a cukrokkal és a sóval felforraljuk. Amikor a tej felforrt, beleöntjük a tojásokat, lassú tűzön  folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg a tojások túrószerűen össze nem állnak. Vászonruhába rakjuk és felülről szorosan összekötjük, fellógatva hagyjuk kicsöpögni a levét. Tálalásig hűtőben tároljuk. Mazsolakedvelők dúsíthatják kedvencükkel a sárgatúró leszűrése után belekeverve csemegéjüket. 1 l tejhez 5 dkg mazsolát számítunk.

Húsvéti fonott kalács

Hozzávalók (kettő darabhoz): 2,80 ml 2,8%-os tej, 25 g friss élesztő, 60 g vaj, 80 g cukor, 500 g jó minőségű BL 55 finomliszt, 2 csipet só, 2 db tojássárga, 30 g vaníliás cukor. A kenéshez: 1 db tojás. Szóráshoz: szemes mák vagy kristálycukor.

Elkészítés: Langyos tejbe tesszük az élesztőt és a cukrot, majd 10–15 percre félretesszük, míg egy barna habzás megindul a tetején. A lisztet, sót, tojássárgát, olvasztott vajat, vaníliás cukrot és a felfutott élesztős keveréket összeöntjük és sima tésztát készítünk belőle. Jól kidolgozzuk, dagasztjuk. A kész tésztát egy cipóban letakarva kelesztjük. 15–20 perc. Felosztjuk és 4 adagba kigömbölyítjük. Ismét kelesztjük a tésztákat. 10–15 perc. Ujjnyi vastag rudat sodrunk mindkét tésztából, és megfonjuk a kalácsokat. A végeit összecsípjük és aláhajtjuk, és sütőlemezre tesszük. Egész tojással megkenjük, megszórjuk szemes mákkal vagy nagy szemű kristálycukorral, és utókelesztjük (20–25 perc). 180 oC-os sütőben sütjük.

Galléros kifli

Hozzávalók: 500 g finomliszt, 200 g vaj, 1 csipet só, 1 kávéskanál porcukor, 1 evőkanál ecet, 4 db tojás sárgája, annyi tejföl, hogy a tészta nyújtható legyen.
Töltelék: 200 g darált dió, 100 g porcukor, 4 db tojás fehérje habja, 3 evőkanál baracklekvár.

Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd négy cipóba osztjuk. Kinyújtjuk, olvasztott zsírral vagy sütőmargarinnal vékonyan megkenjük, ugyanilyen vékonyan liszttel meghintjük. Ezt követően felsodorjuk, kis kockákra vágjuk és azokat kinyújtjuk a töltéshez. A közepébe tölteléket teszünk, feltekerjük. Sütés után – még forrón – vaníliás porcukorba forgatjuk.

Sajtos tökmagos pogácsa

Hozzávalók: 500 g liszt, 200 g vaj, 1 dl tejföl, 1 db tojás, 200 g reszelt trappista sajt, 10 g sütőpor, 1 db tojás a kenéshez, 100 g zöld tökmag, 100 g sajt a tetejére.

Elkészítés: A lisztet, vajat, sütőport, reszelt sajtot elmorzsoljuk, és a tejföllel, valamint a tojással összegyúrjuk, hűtőszekrényben 20 percet pihentetjük. Összehajtogatjuk és ezt megismételjük még kétszer, 20-20 perc pihentetéssel. Ezután ujjnyi vastagra nyújtjuk, tojással megkenjük, durvára összezúzott tökmaggal terítjük. Kiszurkáljuk pogácsakiszúróval, meghintjük reszelt sajttal, és 180–190 oC-on sütjük.

(Fotó: internet)