Húsvéti programmal nyit a Sóstói Múzeumfalu
A nyíregyházi skanzen húsvéti programmal készül a téli szünet utáni újbóli, április elsejei nyitásra.

Kisgyörgy Tamás, a Nyíregyházához tartozó Sóstógyógyfürdőn lévő intézmény közművelődési munkatársa hétfőn az MTI-nek elmondta: a skanzenben felelevenítik a régi falusi húsvétokat, az egykori népszokásokat a tojásfestéstől kezdve az ünnepi lakomán át egészen az ünnephez kapcsolódó babonákig.
A látogatók megismerhetik a hagyományos húsvéti tojások díszítőtechnikáit is, a berzselést, a karcolást, sőt a beregi aranytojás készítését.
A berzselésnél, a levélrátétes díszítésnél különleges formájú növényleveleket nedvesítenek be, rásimítják a keményre főzött vagy kifújt tojásokra és egy nejlonharisnya darabbal vonják be, cérnával erősen összekötve a takaró végeit. Ezután festőlében áztatják, majd leveszik a harisnyadarabot, amely nem engedi a színezéket a levél alá folyni és olajjal, zsírral áttörlik, hogy szép fényt kapjon a tojás.
A karcolásnál a befestett, főtt vagy kifújt tojás héjára éles késsel vonalakat, virág- vagy más mintamotívumokat rajzolnak, végül szalonnadarabbal szintén fényesítik.

[REKLAM]

A beregi aranytojás készítésénél aranyporral kenik be a rajzolt motívumokat vagy az egész tojáshéjat.
A húsvéti tojások készítését a csoportosan bejelentkező látogatók már a nyitás előtti napokon is gyakorolhatják, míg az egyénileg érkezők április 4-én, nagyszombaton és 5-én, húsvétvasárnap tehetik azt a múzeumfaluban.
A nyitás előtti napon, március 31-én 17 órától Rajkó Lujza néprajzkutató tart előadást a hímes tojások szimbolikájáról a sóstógyógyfürdői skanzenben. Másnap egy kultikus faszobrokat bemutató kiállítást nyitnak, amelynek anyaga Lengyelországból érkezik, valamint Kapin István, a Máriapócsi Nemzeti Kegyhely igazgatója tart előadást a húsvéti ünnephez kötődő görög katolikus szokásokról 17 órától. Április 3-án pedig – szintén 17 órától – Bodnár Zsuzsanna néprajzkutató foglalja össze a tavaszi ünnep valamikori népszokásainak történetét.

Április 6-án, húsvéthétfőn 11 órától a nyíregyházi Margaréta Tánccsoport tagjai a falusi locsolkodás hagyományát idézik vissza. Ezután a református és a katolikus felekezet ünnephez kötődő szokásait ismerhetik meg a látogatók, és 14 órától ünnepi istentisztelet is lesz a skanzen templomában, Kósa László református lelkész igehirdetésével.
A húsvéti babonákat a múzeumfalu temetőjének csőszházában idézik vissza, lesz bábelőadás, tavaszköszöntő könnyűzenei koncert, kézműves bemutató, sőt gasztroudvar is nyílik régi ünnepi ételekből a Sóstói Múzeumfaluban.

MTI