Húsvét napjainkban
A Sóstói Múzeumfalu jeles napi rendezvénye heteken át tartó, nyüzsgő kavalkáddá bővül.

A Sóstói Múzeumfalu meghívója

 A múzeumfaluban nem csak a megszokott módon készülünk a húsvétra. Hetekkel a jeles nap előtt már bejelentkezett csoportokkal festjük az ajándékozni való tojásokat. A hagyományos díszítőtechnikákat (berzselés, karcolás, beregi aranytojás) egyéni látogatóink számára is kínáljuk majd, nagyszombaton és nagyvasárnap (április 4-5.), 10 órától.
Április 1-jén cseppet sem bolondozunk! Lengyelországból érkezett kultikus faszobrokból nyíló vándorkiállításhoz ismeretterjesztő előadássorozatot is kapcsolunk: március 31-én 17 órától dr. Ratkó Lujza néprajzkutató a hímes tojások szimbolikájáról; április 1-jén 17 órától Kapin István nemzeti kegyhelyigazgató atya a húsvéti ünnepkör görög katolikus szokásairól máriapócsi szemmel; míg április 3-án 17 órától dr. Bodnár Zsuzsanna néprajzkutató a húsvéti ünnepkör népszokásairól tart majd előadást Újlétai magtárunk konferenciatermében.
Húsvéthétfőn (április 6.) nagyrendezvénnyel folytatjuk programsorozatunkat: 11 órától a Margaréta Táncegyüttes húsvéti népszokás-bemutatójával indítjuk napunkat. Lányaink viseletben el nem hervadhatnak, erről legényeink örömest gondoskodnak...
Rendhagyó tárlatvezetéseken először 12 órától a református, majd 14 órától a katolikus felekezetek húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó sajátosságait ismertetjük meg. Ha babonákról, jelesnap-kísérő szokásokról hallanának, akkor temetőcsősz házunkba 12.30-tól és 14.30-tól lesz érdemes betérniük.
Vásári komédián 13 órától a Kuckó Művésztanya előadásában szórakozhatnak, míg 14 órától Kósa László lelkész hagyományos református istentiszteletet a falu templomában tart. 15 órától Kindrusz Emese Tavaszköszöntő koncertjével remélhetőleg nem nagyon kell majd a napsugarakat előcsalogatnunk...
Kézműves- és gasztroudvar, nagyvásár, bemutatóházak (kenderfeldolgozás és mosókonyha) és életképek az Árpád-kori faluban egész nap várják majd az érdeklődőket.
Bővebb információt a www.muzeumfalu.hu oldalon találnak! Családi programjainkra kicsiket és nagyokat is szeretettel várunk a Sóstói Múzeumfaluba!