(Fotók: Trifonov Éva)

Húsvét – Hamisítatlan falusi hangulat várta a Sóstói Múzeumfalu látogatóit

Ápr 22, 2025

Böjti ételek kóstolója, tojásfestés, kiállítások és locsolóudvar – csak néhány azon programok közül, amivel a négynapos húsvéti rendezvényre várták a látogatókat a Sóstói Múzeumfaluban. A kereszténység egyik legnagyobb ünnepén, a tavasz első jeles napján megtelt a skanzen, az érdeklődők igazi hamisítatlan falusi hangulatban tölthették az elmúlt napokat.

Nagypénteken még a négy fal közé zárta a programokat az esős időjárás. A látogatók nagy része a tojásfestést választotta a magtárban, ahol a helyi motívumokat és technikákat is megismerték az érdeklődő felnőttek és gyerekek egyaránt.

Tojásdíszítés és böjti ételek

A beregi aranytojásnak az utolsó mozzanatát láthatjuk, az aranyporral bedörzsöljük azt a felületet, ahol viasz került a tojásra. Ez úgy működik, hogy a piros tojást viaszoljuk meg és a viaszba tapad bele maga az aranypor. Ezen a tojáson itt épp egy kis saját mintát láthatunk, de az asztalon a papírlapokon hagyományos tojásmintákat lehet felfedezni, ami a mi megyénkre, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyére jellemző”

– mesélte díszítés közben Lakatos Bernadett múzeumpedagógus.

Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja és egyben a legszigorúbb böjti nap is, a hívők ilyenkor kerülik a húsos ételeket. Erre készülve a Sóstói Múzeumfaluban böjti ételek kóstolására is lehetőség nyílt.

Ha nagypéntek van, akkor csendesség van, ma mi sem vigadozunk. Ilyenkor Krisztus halálát ünnepeljük meg ezzel a csendességgel és alázattal, valamint a tojásfestéssel, ahogy a szatmári és beregi vidékeken tették elődeink. Aki ilyenkor hozzánk jön, a múzeumfaluban gyönyörű zöldellő környezetet lát, és természetesen az újlétai magtár tele van zajongó gyerekekkel és családokkal, akik megismerik a Felső-Tisza-vidéke hímelésének minden egyes technikáját, megtanulnak karcolni, maratni, aranyporos hímzéseket csinálnak írókával, vagyis skicével, és természetesen az egyszerű berzselést is kipróbálhatják. Itt, mifelénk a piros tojás az alapvető és párosával adják, ehhez rengeteg tojást kell elkészíteni, ezért jó, ha nagypénteken ide érkezik hozzánk mindenki. Aki böjti ételeket szeretne megkóstolni, az ilyenkor a mi vidékünkre jellemző kukoricás ételeket kóstolhat meg. Bemutatjuk, hogy a puliszkát egy kis pirított hagymával milyen ízesen és jól el lehet fogyasztani, illetve itt van a görhe is, amit helyi szilvalekvárral ízesítünk, ez is egy fontos édesség volt a böjti időszakban itt, a mi vidékünkön”

– nyilatkozta Baloghné Szűcs Zsuzsanna etnográfus muzeológus, a Sóstói Múzeumfalu területi igazgatója.

Megnyílt a locsolóudvar is

Nagyszombaton és húsvétvasárnap szintén több programmal készült a skanzen, hétfőn pedig megnyílt a már hagyománynak számító locsolóudvar. A néptáncos lányok először egyedül táncoltak, ezzel még a böjti hagyományokat elevenítették fel, majd a legényekkel együtt folytatódott a mulatság, ami végül locsolással ért véget.

Korábban nem kölnivel, hanem tiszta vízzel locsolták a lányokat. Ennek jelentése és eredete, hogy bőséget, termékenységet és megtisztulást tulajdonítottak a vízzel való locsolásnak. Természetesen ezt a szokást idén is felelevenítették a néptáncosok. A programoknak az időjárás is kedvezett hétfőn, rengeteg látogató érkezett a Sóstói Múzeumfaluba. Az érdekességek között szerepelt többek között a kurátori tárlatvezetés a Kígyó Gyógyszertárban, amit hasonló nagy érdeklődés övezett.

Kapcsolódó galéria

Falusi húsvét a Sóstói Múzeumfaluban

Előző hír
Sissi és Abigél is várja a közönséget a Rózsakert Szabadtéri Színpadon!
Következő hír
Bölcsődék napja – Szakmai tanácsokkal látták el a bölcsődékben dolgozókat

Kapcsolódó híreink