Hurka, kolbász, fogópálinka! Idén is lesz Nyírségi Disznótoros Fesztivál a Múzeumfaluban

Hurka, kolbász, fogópálinka! Idén is lesz Nyírségi Disznótoros Fesztivál a Múzeumfaluban

A jó hangulat idén sem marad el – hangsúlyozták a szervezők a rendezvény keddi sajtótájékoztatóján. Városunk alpolgármestere, Dr. Ulrich Attila kiemelte, a II. Nyírségi Disznótoros Fesztiválon, egyben a 18. Nemzetközi Böllérversenyen szokás szerint a falusi disznótor hagyományait elevenítik majd fel. A gasztrokulturális rendezvény helyszíne a Sóstói Múzeumfalu lesz.

A Múzeumfaluban lesz a fesztivál annak ellenére, hogy még folyamatban van ott egy jelentős beruházás. Sikerült megállapodnunk a kivitelezővel, így február 16-án visszaadja nekünk az építési területet. Leválasztja azokat a részeket, ahol munkálatok vannak, ott biztonsági őrök is lesznek, úgyhogy teljes biztonságban tudnak majd az emberek a Múzeumfalunak a nagy részén közlekedni. A Múzeumfalu a legautentikusabb arra, hogy ott egy böllérfesztivált rendezzünk – nem is szerettük volna ezt a rendezvényt más helyszínre vinni.

A belépőjegy és a kóstolójegy is 500 forintba kerül majd; a szervezők ígérik, senki nem marad éhen, hiszen a megmérettetésre jelentkező csapatok nemcsak vágási, húsfeldolgozási és szakács ismereteiket mérik össze; egy-egy csapatnak minimum 200 adag ételt kell kóstolásra elkészítenie, de van olyan versengő társaság, aki már jelezte, akár 800-1000 adag ételt is biztosít a rendezvényre.

További képekért kattintson a fotóra!

Az étkek többsége 11 óra körül készülhet el, akkortól indul be a kóstoltatás, ám korábban is lehet majd enni például hagymás vért vagy májat. Február 16-án persze hurkát, kolbászt, toros káposztát is kóstolhatnak az érdeklődők, akik a különböző perzselési technikákat is megismerhetnek. Támba Miklós, a rendezvény főszervezője kiemelte:

A mangalicát sokan szalmával perzselik majd, de manapság a legelterjedtebb és legegyszerűbb a gázégős, perzselőfejes megoldás. A kaplonyi csapat pedig minden évben sváb módon forrázza a sertést.

Az egész napos gasztrokulturális rendezvény szervezése még javában zajlik, készül a fesztiváltérkép és már az is biztos, hogy a ZeneExpressz produkciója is szórakoztatja majd a disznótorosra érkezőket. A legkisebbekre is gondolnak a szervezők: a 130 cm alattiak ingyen látogathatják a rendezvényt és melegedő pontok is lesznek a fesztiválon. Tavaly 9-10 ezer ember látogatott ki a disznótorosra és 11 csapat versengett. Idén 15 csapat jelezte előzetesen részvételi szándékát, de még február 12-éig jelentkezhetnek a versengő társaságok többek között a kulturalis@nyiregyhaza.hu email-címen vagy a napkoronaegyesulet.hu oldalon.

 

Dér Vivien