Hulladékért virágot Nyíregyházán – Idén is megrendezik a környezetvédelmi akciót!
A Hulladékudvarban az akció során közel 100 tonna hulladékot is át tudnak venni. Légifotó: Kohut Árpád

A tavasz elején ismét megrendezi a Hulladékért virágot elnevezésű akciót  az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. együttműködve a nyíregyházi önkormányzattal. Március 11. és 23 között a Korányi Frigyes út 3. szám alatti Hulladékudvarban leadott, különválogatott hulladékért utalványt, vagy növényi hulladékból készült komposztot kapnak a résztvevők.

Tizenhat éve hirdeti meg az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a Hulladékért virágot elnevezésű akciót. Céljuk a szemléletformálás, hogy a lakosság a hulladékot rutinszerűen szelektíven gyűjtse, és a feleslegessé vált csomagolóanyagokat, holmikat a szolgáltatónak adják át. Ezért is tartják az akciót a klasszikus belvárosi lomtalanítás időpontja előtt, hiszen így lomok nem keverednek majd a hulladékkal. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy a már szükségtelen dolgokat a megfelelő módon kezeljék és újrahasznosítsák a szakemberek. A Hulladékért virágot akciót a társaság már korábban visszaköltöztette a Korányi Frigyes utcai Hulladékudvarba, ahol a hulladék kezelése rutinfeladat. Itt az akció során közel 100 tonna hulladékot is át tudnak venni.

Újrahasznosítás és környezetvédelem

Petró Árpád az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, március 11. és 23. között között a különválogatott papír-, műanyag-, öblösüveg-, fém- csomagolási hulladékokért, valamint italos kartondobozokért, utalványt, vagy növényi hulladékból készült komposztot kapnak a résztvevők. A társaság honlapján, illetve a Korányi utcai Hulladékudvarban a lakosság rendelkezésére áll egy lista, amelyen látható, mekkora mennyiségű hulladékért milyen ajándékutalványt várhatnak. Ezek a bónok Nyíregyháza több üzletében és szolgáltatójánál válthatók be. Az akció ideje alatt a Korányi Frigyes út 3. sz. alatti Hulladékudvarban adhatóak le a hulladékok, hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken, 7 és 17 óra, szerdán 7 és 19 óra, szombaton pedig 8 és 14 óra között. A beszállított hulladékot mint a szelektíven gyűjtötteket hasonlóképpen újra válogatják, hogy anyagfajtánként tudják a hasznosítónak elszállítani. Az ipar számára igen fontos nyersanyagot készítenek, például a műanyagból műanyag granulátum lesz, a papírból pedig újra papír. A program Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata Környezetvédelmi Alapjának támogatásával valósul meg.