„Hozzon egy szál virágot az 1848-as sírkertbe”
Fotó: Trifonov Éva

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett programsorozat keretein belül ünnepélyesen megkoszorúzták az Északi temető 1848-as sírkertjében található huszárok emlékműveit. A programsorozat ezt követően a Hatzel téren, a Luther utcán folytatódott, végül a keddi nap eseményei a Petőfi téren értek véget.

 

„Ezekben a napokban emlékezzünk a forradalmi eseményekre, amik a modern nemzeti identitás egyik alapkövévé váltak…”

Halkóné dr. Rudolf Éva mondta el ünnepi beszédét a koszorúzáson. Az esemény célja az volt, hogy valamennyien tisztelegjenek az 1848-as forradalom és szabadságharc hősei előtt, mely az egyéni szabadságjogoknak, valamint a nemzeti önrendelkezés kivívásának volt a nagy eseménye. Az Északi temetőben a forradalom kirobbanására emlékeztek. Tisztelegtek a hős férfiak, politikusok, valamint nők előtt, akik a háttérben támogatták a szabadságharcot karddal vívó férjeiket. Az ünnepi rövid műsort az Arany János Gimnázium diákjai adták.

„Látható volt, hogy ma fiatalok adták a műsort, az Arany János Gimnázium diákjai. Elsősorban nekik kell üzennünk, a bennük élő emlékezés iránti igényt, a hazaszeretetet kell ébren tartani, a történelmi eseményeket meg kell őrizni! A magyarságunk léte az, hogy ezek a fiatalok, gyerekek a szívükben hordozzák ezeket az emlékeket. Nem csak egy lecke az 1848–49-es forradalom és szabadságharc. Ez több annál. Megszületünk. Kapunk egy nevet. Kapunk egy állampolgárságot, ezzel az állampolgársággal, hogy „magyar” – ezzel a jelzővel élni kell tudnunk. Bekerülünk a közösségbe, bekerülünk az óvodába, iskolába, és ott egyre jobban erősödik bennünk a közösség iránti vágy, a közösség szellemisége, az, hogy folyamatosan tennünk kell azért, hogy a magyarság megmaradjon Európában. Tennünk kell azért, amiért ezek a hősök harcoltak, hogy meg tudjuk őrizni az önrendelkezési jogunkat, az egyéni szabadságjogainkat, mert ezek nagyon-nagyon fontosak.” – mondta el Halkóné dr. Rudolf Éva.

Az önkormányzati képviselő kiemelte, hogy a közösség erejében rejlik a legnagyobb felelősség afelé, hogy a nemzeti öntudatunkban az 1848–49-es események megmaradjanak. Ezek a megemlékezések olyan helyszíneken történnek, melyeket a város nagy gonddal őriz, így a szabadságharc üzeneteit át tudja adni a fiatalabb generációnak is. Halkóné dr. Rudolf Éva ünnepi beszédét ezekkel a szavakkal zárta: „Emlékezzünk a nagybetűs hazaszeretetre!”

A programsorozat ezt követően a Hatzel téren, a Luther utcán folytatódott, végül a keddi nap eseményei a Petőfi téren értek véget. Március 15-én reggel 10 órától a Kossuth téren tartják meg a városi nagy ünnepséget, majd megkoszorúzzák a Kossuth-szobrot.

 

Kapcsolódó galéria

Március 15-ei megemlékezés az Északi temetőben