A költészet az értékközvetítés és lelki egészség megőrzésének az eszköze – Petőfi volt a Református Esték fókuszában

A Nyíregyháza-Sóstói Református Egyházközség szervezésében 2023. március 9-én rendezték a Református Esték című előadássorozat első alkalmát. Kósa László lelkész bevezető gondolatai után az est meghívott előadója, dr. Reisinger János irodalomtörténész volt, aki „A bosszúállástól a megbékélésig – Dicsőséges nagyurak...” címmel tartott előadást az érdeklődőknek.

Világirodalmi nívó pár év alatt

A forradalom és szabadságharc előtti tiszteletünk talán nem fejezhető ki méltóbban, mint hogy Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára emlékezünk. Petőfi a világirodalom azon kiemelkedő alakja volt, akinek műveit a világ minden pontján ismerik. Röpke 6 évnyi munkássága alatt több mint 850 alkotásával vitte hírül a magyar költészetet. A Dicsőséges nagyurak című alkotását elemezték az esten, hiszen e remekmű Nemzeti dalunk előfutáraként azonosítható.

Páratlan költő volt Petőfi

Az időutazás – amelynek részesei lehettek az előadás keretein belül – az 1848. március 15-ét megelőző időszak eseményeit és a jeles nap történéseit mutatta be Petőfi munkásságán keresztül. Dr. Reisinger János irodalomtörténész arra is kitért, hogy ilyen páratlan költő ötezer évente csak egy születik a világon.

Az ég felé forduló költő

Az est résztvevői megismerkedhettek Petőfi költészetével, Isten műveiben való megjelenésével. Petőfi költeményeiben a legnagyobb tisztelettel szólt Istenről, alkotásaiban az Istennel szembeni alázat gyakran megjelenik.

Az olvasás csodálatos előnyei

Az irodalomtörténész előadásában kiemelte, hogy a könyv, az irodalom, a költészet az értékközvetítés és a lelki egészség megőrzésének az eszköze. Az olvasással élményekkel gazdagodunk, amelyek segítségével oldódnak feszültségeink, problémáink. Az olvasás, mint értelmi tevékenység, a szellemi és érzelmi réteg megmozgatásán kívül ösztönzi belső aktivitásunkat, ugyanakkor énerősítő is. Az olvasás és a szépirodalom iránti érdeklődés radikálisan csökken manapság, pedig számos tény szól mellette: gyarapítja szókincsünket, tükröt tart elénk, alakítja egyéniségünket, gazdagítja viselkedési szokásainkat, mintát nyújt. Emberi válsághelyzetekben, válaszúton hűséges segítőtárs az irodalom. Nincs annál szebb hivatása az irodalomnak, mint a szóból építkező művészetnek, hogy átsegítsen az emberi élet buktatóin.

Gyógyír sebeinkre

Egy-egy megoldhatatlannak látszó helyzetben olvasott vers már hangulatánál fogva gyógyír sebeinkre, a könyvek pedig a maguk mondanivalóival irányt adnak, s a nehézségek megoldásában segítenek. Ezzel gyógyítanak, ezzel szolgálják a célt: az emberi lélek harmóniájának helyreállítását. Dr. Reisinger János meghívásával az volt a szervezők célja, hogy a fiatalok gyarapítsák módszer- és eszköztárukat lelki egészségvédelmük ápolása, megóvása érdekében.

Kapcsolódó galéria

A költészet az értékközvetítés és lelki egészség megőrzésének az eszköze – Petőfi volt a Református Esték fókuszában