Hószolgálati szemle – 35 jármű és 110 ember dolgozik majd a szezonban

Megtartották a hagyományos téli gépszemlét a NYÍRVV Nonprofit Kft.-nél, a katasztrófavédelmi szakemberek társaságában. Megtörtént a személyi és műszaki felkészülés, hiszen a feladat közel 600 kilométer részben burkolt, másrészt burkolatlan út, parkolók és buszöblök megtisztítása. 

A tél egyelőre még messze van, de a naptár szerint elérkezett a hagyományos téli gépszemle ideje a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft-nél.

35 jármű és 110 ember dolgozik majd a szezonban. Főállású dolgozók, vállalkozók és közfoglalkoztatottak, illetve 800 tonna só, fűrészporos keverék és száz-tonna számra folyami homok várja a telet a raktárakban.

Keczkó János, a NYÍRVV irodaveztetője kiemelte:

A felkészülés első lépése a műszaki felkészülés, itt a gépeket átvizsgálják a kollégák, a szükséges javításokat, karbantartásokat elvégzik, ugyanígy a személyi állomány is egy oktatáson vesz rész. 18 munkagéppel és 17 egyéb gépjárművel készültünk fel a télre. Ezek gyakorlatilag a saját körzetükben a feladatukat végzik el a hószolgálati feladatok során.

A cégnek szerződése van az Országos Meteorológiai Szolgálattal, minden héten érkezik az előrejelzés, de távolabbi prognózisnak nincs értelme. A városlakó mégis gyakorta úgy érzi egy-egy jelentős havazás után, hogy a szakemberek nincsenek a helyzet magaslatán.

Keczkó János kiemelte:

Nálunk 24 órás ügyelet van, tehát amikor bekövetkezik a hószolgálati esemény – ez lehet ónos eső, fagyás vagy havazás -, akkor 30 percen belül elindulnak a gépek az alásózás műveletével, és ezt folyamatosan végezzük. Probléma akkor szokott adódni, ha a hóesés folyamatos, tehát az utánpótlás újra fehérré varázsolja az útjainkat, így ezt a műveletet újra és újra el kell végezni, amíg a hóesés meg nem áll. Fontos tudni, hogy amíg meg nem áll a hóesés, addig nem lehet fekete aszfaltot biztosítani.

A gépek nyitótánca ma még  csak egy kedves gesztus volt a szemle résztvevőinek, hogy amikor  aztán igazi akcióba indulnak, mindenki tudja a körzetét és a konkrét feladatát. A Magyar Közút Zrt. és a városüzemeltetés szemléjét minden alkalommal megjelennek a Katasztrófavédelem szakemberei is, hiszen kulcsfontosságú a szerepük a rendkívüli helyzetben.

Gerebenics Károly, a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltó alezredese hozzátette:

Itt tudjuk felmérni azokat az eszközöket, lehetőségeket, ami egy rendkívüli hóhelyzet beavatkozásakor szükséges. Folyamatosan végezzük mi is azokat a felkészülési feladatokat, akár saját állományunkkal és eszközeinkkel, ami egy rendkívüli téli időjárás során feltétlenül szükséges. A települések polgármestereivel szintén kapcsolatban vagyunk, és velük együttműködve a településeken is fekészülünk azokra a védekezési feladatokra, ami egy rendkívüli hóhelyzetkor szükséges.

A NYÍRVV Nonprofit Kft. a téli síktalanítás idején 280 km szilárd burkolatú utat, 319 kilométer burkolatlan utat, 49 kilométer kerékpárutat, több mint 15 ezer parkolót, buszöblöket és a Társaság kezelésében lévő járdákat takarítja meg. Elsőként a főbb tömegközlekedési útvonalakat, majd a járdákat és kerékpárutakat, ezután az összekötő utakat, végül a szervizutakat síktalanítják.

Kapcsolódó galéria

Téli gépszemle a NYÍRVV-nél