Digitális múzeum – Régészeti ásatás, tábor és virtuális kiállítás a pályázatban

2018 decemberétől 2020 májusáig tart az a román – magyar uniós pályázati időszak, mely régészeti ásatást, digitális múzeumi adatbázist, virtuális kiállítást, régészeti tábort, oktatófilmet és nemzetközi szakmai konferenciát is támogat, 390 ezer eurónál nagyobb összeggel.

Hétfőn és kedden kétnapos tudományos konferencia zajlott a Jósa András Múzeumban, a gyűjtemények életéről, a múltról és a jövőről. A vendégek között gyulai, miskolci, debreceni, dunántúli és határon túli történészek, muzeológusok voltak. Az előadások kötetben is megjelennek majd 2020 májusáig, de kiállítást is rendeznek az említett korok és helyszínek emlékeiből.

L. Nagy Márta, a Jósa András Múzeum igazgatóhelyettese elmondta:

Hogyha két szóval lehetne elmondanom a lényegét, akkor a digitális múzeum a központi témája. Valamennyi tevékenység, amit a pályázatban csinálunk, ezt támasztja alá. Ennek keretében adatbázis fejlesztést folytatunk, számos kiállítás, állandó és időszaki kiállítás nyílik meg, kiadványokat jelentetünk meg, illetvge kutatásokat folytatunk, és ennek részeként tartjuk most ezt a nemzetközi konferenciát.

A magyarországi megyei múzeumok között jó helyen áll a Jósa. Minden pályázatot megragadnak, hogy folytassák a digitalizációt, aktualizálják a weboldalt. Fejlesztik nemcsak a régészeti, hanem a néprajzi, helytörténeti, képző- és iparművészeti, illetve a fotótár adatbázisát is.

Szőcs Péter, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatóhelyettese azt is hozzátette:

Az '50-es '60-as években zajlódó újjászervezésről fogok beszélni, amelyben a régi városi gyűjtemény, a régi vármegyei gyűjtemény, az egyházi államosított gyűjteményeknek a betagozódása volt, tehát ez lesz a múzeum történetnek egyik fontos, kulcskérdése. Ez a konferencia abba a pályázati logikába illeszkedik, hogy nem csak a múltban élünk, hanem a mostani gyűjteményeket be szeretnénk digitalizálni, tehát összehasonlító, komplementer adatbázisokat szeretnénk kiépíteni a határ két oldalán.

A Jósa András Múzeum milliós gyűjteménye az adatbázis segítségével lesz elérhető nem csak a szakma előtt, hanem épp e pályázat végére kertül a nagyközönség elé is az anyag, természetesen kerülik az érzékeny adatokat. A nyíregyházi múzeum Interreg partnere a szatmárnémeti Megyei Múzeum, illetve a konzorcium tagja még  Csenger Város önkormányzata, a geszterédi Aranyszablya Társaság, Tasnád és Vetés település.

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere kiemelte:

Ebben az állandóan változó, megújuló társadalmi környezetben meg kell találni minden múzeumnak a saját helyét, és meg kell találnia saját látogatóit is.  Minden országban más-más problémával küzdenek, más-más típusú múzeumok vannak, más gyűjteményi és szakember feltételekkel. A társadalom hagyományrendszeréből, és abból kiindulva, hogy milyen a kulturális ingerküszöbe, fontos, hogy a határon túli területekkel is folyamatosan egyeztessenek.

Az új kor kihívása az, hogy tudni kell nyitni a múzeumoknak a közönség felé. Van realitása – és példa is arra -, hogy ne csak a régióból és Magyarországról, hanem külföldről is érkezzenek látogatók. A konferencia társasága az előadások után város és múzeumnéző körútra indult, majd szerdán Nagykállóba és Geszterédre kirándulnak, a múzeumalapítás legendája nyomán megtalálni a múlt emlékeit.

Kapcsolódó galéria

Digitális konferencia a múzeumban