Hőségriadó: Térképen mutatjuk, hol számíthat közel 40 fokos kánikulára

Harmadfokú hőségriasztás lépett érvénybe itthon, miután újabb hőhullám érte el az országot. Már tegnap is több helyen 37 fokot mértek, amivel megdőlt a melegrekord, de az előrejelzések szerint ma a 39-et, pénteken pedig már a 40 fokot is elérheti a hőmérséklet. A hétvégére azonban enyhülés várható, záporokkal és zivatarokkal változik majd az időjárás.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a legmagasabb szintű, harmadfokú hőségriasztást adta ki péntek éjfélig az egész országra. Akár 40 fok is lehet.

Literszámra osztják a vizet az utasoknak a pécsi pályaudvaron. Több száz üveg is elfogy naponta.

Több vidéki és budapesti pályaudvaron ugyancsak ingyenvizet kapnak az utasok a MÁV és a Volán jóvoltából. Így szeretnék elviselhetőbbé tenni a kánikulát.

Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az M1-en azt mondta: érdemes odafigyelni az otthonunkban vagy a felforrósodott autónkban hagyott berendezésekre is, amelyek ugyancsak tűzveszélyesek lehetnek.

Ha harminchat fokos hőségben, a tűző napon parkol egy személygépkocsi, akkor egy óra múlva az utastérben akár a hetven fokot is elérheti a hőmérséklet, éppen ezért a gyúlékony tárgyakat, akár a hajtógázzal működő eszközöket se hagyjuk a gépkocsiban, hiszen hamar felforrósodhatnak és tüzet okozhatnak – hívta fel a figyelmet Dóka Imre.

Az előrejelzések szerint a következő napokban tetőzhet a kánikula.

Egyes helyeken, kisebb körzetekben a negyven fokot is megközelítheti a hőmérséklet csúcsértéke, Nyugat-Magyarországra péntekre már megérkezik a felfrissülés, ott csak harminc fok közelében alakul a hőmérséklet csúcsértéke” – tájékoztatott Tóth Tamás meteorológus.

A hétvégére szeles időjárást jósolnak, záporok, zivatarok alakulhatnak ki, és nagyobb mennyiségű csapadék is várható országszerte.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat országos előrejelzése szerint, csütörtök estig többnyire derült lesz az ég, kevés fátyol- és gomolyfelhő zavarja a napsütést. Csapadék nem valószínű. A Dunántúlon megélénkül, néhol meg is erősödik a déli, délnyugati szél, másutt többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 33, 39 fok között valószínű, késő estére 21 és 30 fokra hűl le a levegő.

 

Forrás: hirado.hu