Hőségriadó – A 40 fokot is közelíti majd a hőmérséklet Nyíregyházán, a hét közepén

Az országos tiszti főorvos harmadfokú hőségriadót adott ki az ország egész területére június 27-e, hétfőtől június 30-a, csütörtök éjfélig. A következő napokban öltözzünk szellősen, fogyasszunk a megszokottnál több folyadékot és lehetőleg ne tartózkodjunk a napon 11 és 15 óra között. A hét közepén akár a 40 fokot is közelítheti a hőmérséklet Nyíregyházán.

Napok óta párakapuk működnek a Kossuth tér két pontján is a belvárosban, igazi felfrissülést jelent átsétálni alattuk ebben a hőségben, ami napok óta Nyíregyházán is jellemző. Még az éjszakai hőmérséklet is alig hűl 20 Celsius-fokra vagy kicsit az alá, az előrejelzések szerint kedd reggel már 8 órakor 30 Celsius-fok körüli értékeket mutatnak majd a hőmérők.

Hőségriadó hétfőtől

Ezért az országos tiszti főorvos harmadfokú hőségriadót adott ki az ország egész területére június 27-e, hétfőtől június 30-a, csütörtök éjfélig. Nyíregyházán az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság arra kéri a lakosságot, hogy a nagy melegben ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Délelőtt 11 és délután 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon óvintézkedések nélkül: védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítmények használatával. Különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók.

Idősek a melegben

A nagy melegben fokozott veszélynek vannak kitéve az idősek is, a Szivárvány Idősek Otthonában sokkal több folyadékkal kínálják ezekben a napokban az itt élőket, de 25 darab klímával is felszerelt az intézmény.

Állandóan nyitva tartjuk az ajtót a folyosó felé, a klíma miatt nagyon kellemes időjárás van. A szobákban az ablakokat reggel bezárjuk, a sötétítő függönyt behúzzuk, mert itt 11, 12 óráig folyamatosan idesüt a nap. Nagyon nehezen viseljük ezt a meleget, nekem szívproblémáim vannak, a feleségem storke-ot kapott. Kértük az intézménytől, hogy szereljenek nekünk egy klímát, ha minden igaz, akkor kedden jönnek és be is szerelik, hogy valahogy elviseljük ezt a meleget” – mesélte az egyik lakó, Hubicsák Béla.

Fontos a tájékoztatás

Jelenleg 305 lakója van a Sóstói Szivárvány Idősek Otthonának, ezzel a létszámmal ez a legnagyobb Magyarországon működő református intézmény. A folyosókon különböző tájékoztatókat is kihelyeztek, ezzel is segítve az itt élőket.

Ilyenkor, amikor elrendelik a hőségriasztást, akkor azt javasoljuk a lakóinknak, hogy ne menjenek ki a szabadba délelőtt 11 órától délután 3 óráig. A napközbeni sétát a kora reggeli vagy a késő délutáni időszakra kell időzíteni. A nagy meleg nagy megterheléssel jár, főleg a keringési betegségben szenvedőknek, ezért azt szoktuk mondani, hogy maradjanak azokban a helyiségekben, amelyek klimatizáltak, illetve naponta le lehet többször is zuhanyozni langyos vízzel, ezzel is segítve a megfelelő hőmérséklet megtartását” – nyilatkozta Vári Zoltán, a Sóstói Szivárvány Idősek Otthona intézményvezetője.

Jó tanácsok a hétre

A következő napokban érdemes mindenkinek szellősen, világos és bő ruhákba öltözni, és figyeljünk házi kedvenceinkre is, a hőségben a kisállatokat se sétáltassuk. Nemcsak a betegeknél, hanem bárkinél előfordulhat, hogy a tartós meleg, a kánikula vagy a nem megszokott hőség az emberi szervezetben jelzéseket ad vagy egészségi panaszokat okoz. A Nemzeti Népegészségügyi Központ kéri, hogy az autóval közlekedők fokozottan figyeljenek, és vezessenek óvatosan, a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz. A vízparton tartózkodók ne napozzanak 11–15 óra között, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe.