Hőség az állatparkban – Fagyasztott csemegékkel és frissítő zuhannyal hűsítik az állatokat

Különböző praktikákkal próbálják hűsíteni az állatokat a Nyíregyházi Állatparkban. A napok óta tartó meleget mindenki nehezen viseli, ezért a makik fagyasztott gyümölcsöket, a páviánok fagyasztott rizsitalt, az elefántok pedig hideg fürdőzést kapnak a hőségben.

500 faj mintegy 5000 egyede él a Nyíregyházi Állatparkban. A tölgyerdő rengeteg árnyékot biztosít mind a látogatók, mind az állatok számára, ennek ellenére is nehezen lehet elviselni a nyári hőséget. Az állatkert mindent megtesz annak érdekében, hogy az állatok a lehető legkomfortosabban érezzék magukat, a meleg napokban ezért hűsítő csemegékkel is készül.

Élvezik a zuhanyzást az ázsiai elefántok, szinte óránként felfrissülhetnek a gondozóiknak köszönhetően. Ezt a különleges bánásmódot minden vastagbőrű állatnak biztosítják itt, az állatparkban. Ez egyébként nemcsak a hűsítés, hanem az állat és ember közötti kapcsolat kialakítása miatt is fontos. Több mint kilencvenen vannak a páviánok, így itt is bőven szükség van a hűsítőre, az állatok a nagy melegben fagyasztott csemegét kapnak. A makik is szinte sorba állnak a makifagyiért, amely fagyasztott gyümölcsökből áll. A nagy melegben pedig még ott is szükség van a plusz odafigyelésre, ahol a látogatók nem is gondolnák.

Állatparkunk egyik különlegessége, hogy van ócenáriumunk is, ahol a legnagyobb medence fél millió liter tengervizet tartalmaz és nagyon érdekes, hogy bár trópusi fajokat mutatunk be, itt is figyelni kell arra, hogy nehogy felmenjen a víz hőmérséklete, hiszen az is veszélyes lehet az állatok számára” – nyilatkozta Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark sajtóreferense.

A vastagbőrű állatok még dagonyázással és porfürdővel próbálják hűsíteni magukat a nyári forróságban.